Jabuke u šlafroku su starinska, jednostavna poslastica. Specijalitet od pohovanih jabuka imaju ovaj neobičan naziv iz sledećeg razloga – šlafrok je nemačka reč za kućnu haljinu (na preklop), koju su nekada domaćice rado nosile. Tako se i jabuke "oblače" u gušću smesu za palačinke, pa se kolutovi jabuka prže.
Sastojci:
Testo:
- 150g brašna
- 1 kašičica šećera
- prstohvat soli
- 2 jajeta
- 150ml mleka
Još:
- 4 veće jabuke
- ulje za prženje
- prah šećer, cimet šećer za posluživanje
Priprema:
Za testo pomešati brašno, so i šećer, dodati jaja i mleko pa umutiti žicom. Ostaviti testo da odmori dok se ljušte jabuke. Jabuke oljuštiti i iseći na kolutove debljine 1cm. Sredinu najlakše odstraniti malom modlom za keksiće ili još bolje ako imate alatkicu baš za to. Spremne jabuke umočiti u testo i pržiti u ulju par minuta sa obe strane. Ispržene jabuke ocediti na ubrusu, tople ih uvaljati u mešavinu šećera i cimeta ko voli ili ih posuti prah šećerom.
Izvor: Slatka domaćica
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus