Štrudle su pravi domaćinski kolač koji se pravi od testa i nadeva po želji. Najpopularnije štrudle su sa orasima, makom i jabukama. Sada kore ne morate sami da razvlačite, možete da kupite gotove i brzinski da pripremite ukusan kolač. Da li ste znali, da najstariji recept za štrudlu datira iz 1696 godinte, a čuva se u Bečkoj državnoj biblioteci?
Prema legendi, štrudlu su Austrijancima ostavili Turci prilikom povlačenja nakon poraza 1683 godine. Kod nas se najčešće pravi sa makom ili orasima od kiselog testa i po tome se razlikuje od nemačke i austrijske kuhinje gde se koriste tanke kore za pripremu.
Kada ispečete štrudlu od kiselog testa, korica je tvrda i hrskava, a unutrašnjost ostaje mekana. To svojstvo nemaju lisnate štrudle karakteristične za Austriju i Nemačku koje se prave od gotovih kora.
Kako fil ne bi bio suv, u njega se ponekad dodaje suvo grožđe natopljeno rumom ili drugim alkoholom. Poslužuje se posuta šećerom u prahu.
Sastojci:
- 500 g kora
- 3 jajeta
- 4 kašike šećera
- 100 g suvog grožđa
- 20 g vanilin šećer (ili 1 kašika ekstrakta vanile)
- 100 ml ulja
- 200 ml mlekom
- 150 g griz
- 10 g praška za pecivo
- 500 g neslanog sira
Priprema:
Suvo grožđe prelijte vrelom vodom i ostavite 5 minuta. Umutite jaja, šećer, vanilu, ulje, mleko, griz, prašak za pecivo, pa dodajte oceđeno suvo grožđe. Prvu koru premažite sa par kapi ulja, stavite drugu koru, premažite filom, opet stavite koru, pa ulje, još malo fila i urolajte. Štrudle ređajte u nauljen pleh. Premažite sa uljem u koje ste dodali malo vode. Ostavite da odstoji 10 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 40 minuta. Vrele štrudle prekrijte kropom, pa pospite šećerom u prahu.
Izvor: Šerpica
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem