PREBRANAC - JELO BEZ KOJEG NE MOŽE DA SE ZAMISLI POST: Bakin recept koji uspeva i početnicima u kuhinji

Naučite kako se pravi posni prebranac.

Bakina i dekina kuhinja

Pasulj spada među omiljenu srpsku klopu. Pored sarme, retko ko će odbiti ovo čuveno jelo. Postoje dve verzije, čorbast i pasulj prebranac. Danas vam donosimo bakin recept za gusti pasulj prebranac. Kako bi mu ukus bio bolji obično se kuva sa suvim mesom, ali pošto je u toku Uskršnji post, predlažemo posnu varijantu. Poslužite sa posnim lepinjama ili nekom salatom. 

Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 3 veća crna luka
  • 2 glavice belog luka
  • lovorov list

Priprema:

Pasulj dobro operite i skuvajte. Prvu vodu prospite i nalijte ponovo. Tada dodajte i 2 kašike maslinovog ulja, lovoorov list, so i biber. U tiganj sipajte 50 ml ulja, pa propržte crni luk isečen na rebarca. Pred kraj dodajte mleveni beli luk i slatku papriku. U đuveč sipajte malo pasulja, pa poređajte luk, opet pasulj i tako dok ne utrošite sastojke.. Sipajte malo ulja i slatke paprike i pecite na 220°C oko 30 minuta. 

Izvor: Bakina i dekina kuhinja