Ljubitelji slatkog će se oduševiti ovim receptom. Kakao kore sa omiljenim krempita filom tope se pri svakom zalogaju. Larina torta je savršena za sve prilike, za slavlja, ali i za svaki dan. Odvojite malo vremena za pripremu jer se definitivno ispalti. Ne postoji osoba koja će odbiti parče.
Ako volite da pravite kremaste poslastice, obavezno isprobajte i ovaj recept, jer ćete se garantovano oduševiti.
Sastojci:
Za koru:
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 6 kašika šećera
- 10 g vanilin šećera
- 2 kašike brašna
- 3 kašike kakaoa
- 1 kašika griza
- 2 kašike ulja
Za fil:
- 700 ml mleka
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 110 g šećera
- 50 g brašna
- 50 g gustina
- aroma vanile (ili 10 g vaniln šećera)
Za dekoraciju:
- 58 g šlaga sa ukusom vanile
- 150 ml hladnog mleka
- 2 kinder čokoladice
- mleveni keks
Još:
- 150 ml mleka za natapanje kora
Priprema:
Za koru: Belanca i žumanca odvojite, pa u belanca dodajte prstohvat soli i umutuite šne. Postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Kada umutite šne dodajte žumanca i sjedinite mikserom. Dodajte brašno, kakao i griz i sve sastojke sjedinite. Kalup prečnika 25 cm obložite pek papirom, pa sipajte smesu. Rernu dobro zagrejte na 200°C, a zatim smanjite na 180°C. Pecite biskvit na 180°C oko 20-30 minuta. Čačkalicom proverite da li je kora pečena. Presecite koru na 2 jednaka dela.
Za fil: Opet odvojite belanca od žumanaca. U belenca dodajte prstohvat soli, pa postepeno dodajte šećer (40 g) i umutite šne. Mleko (500 ml) stavite da se kuva. Žumaca kratko umutite, pa dodajte preostalo mleko (200 ml), šećer (70 g), vanilu, brašno i gustin. Promešajte i sipajte u provrelo mleko. Kuvajte, uz konstatno mešanje, dok se smesa ne zgusne. Vruć fil dobro sjedinite sa belancima.
Filovanje torte: Na dno kalupa stavite koru, pa je natopite mlekom (oko 75 ml). Preko sipajte topao fil, a zatim stavite drugu koru i dlanovima je lagano pritisnite. Opet natopite koru mlekom (oko 75 ml). Sačekajte da se fil ohladi, a zatim stavite tortu u frižider najmanje 2 sata, a najbolje preko noći.
Umutite šlag sa mlekom, pa stavite preko kore, a ukrasite mlevenim keksom i sitno seckanom kinder čokoladicom.
Izvor: Cooking