Šopska salata je bugarsko nacionalno jelo, a ime je dobila po plemenu Šopi. Brzo je postala popularna i u našim krajevima, a najčešće se jede leti, jer je osvežavajuća. Odlično se slaže uz roštilje ili neko pečeno meso po izboru, a brzo se sprema. U nastavku teksta pročitajte kako da se spremite kod kuće, a da bude bolja od kafanske. U zavisnosti od kraja, šopska salata se sprema drugačije, pa se negde koristi i pečena paprike, a negde je obavezno da sir bude staroplaninski. Vi izaberite kako ćete da je napravite i uživajte.
- Sastojci:
- 200 g belog sira
- 2 paprike
- 3 paradajza
- 2 krastavca
- 1 ljubičasti luka
- malo svežeg peršuna
- 2-3 kašike ulja
Priprema:
Isecite povrće (papriku, paradajz i krastvac) po želji. Luk isecite na rebarca, a možete i na sitne kockice. Pomešajte u posudi, posolite i nauljite, pa opet dobro sjedinite. Pospite rendanim sirom i ukrasite seckanim peršunom. Biće još ukusnija ako ostavite da odstoji malo u frižideru.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem