Grčka pita od pomorandže je jedan od najpoznatijih deserta u ovoj zemlji. Ovaj slatkiš nosi naziv i portokalopita, a evo kako se priprema...

Količina sastojaka za ovu grčku pitu je za osam osoba...

  • Sastojci:
  • 400 g debljih kora za pitu
  • 4 jajeta
  • 180 g šećera
  • 1 pomorandža
  • narendana kora od 2 + 1 pomorandža 
  • 250 g grčkog jogurta
  • 250 ml suncokretovog ulja
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • Za sirup:
  • 250 g šećera
  • 350 ml vode
  • 2 pomorandže
  • 1 štapić cimeta

Priprema: Svaki list kore složiti kao harmoniku i jedan za drugim ređati u veliki pleh. Kad se pleh popuni, staviti u rernu na 120 stepeni C da se osuše. Kad su se kore osušile (treba da bbudu hrskave), svaku ponaosob izmrviti u posudi. U drugoj posudi mutiti jaja sa šećerom, oko 10 minuta da se dobije svetla, penasta smesa. U to narendati koru 2 pomorandže. Dodati vanilin šećer, prašak za pecivo, ulje i jugurt, pa mutiti mikseron dok se ne ujednači. U smesu dodati izmrvljene kore i dobro izmešati špatulom. U nauljenu i pobrašnjenu vatrostalnu posudu ili dublji pleh, izliti smesu, poravnati, pa preko poređati na kolutove isečenu pomorandžu (6 kolutova).Peži u rerni zagrejanoj na 180 stepeni C oko 40 minuta. 

Sirup: Skuvati šećer, vodu, narendanu koru i proceđeni sok od 2 pomorandže, kao i štapić cimeta. Kuvati na laganoj vatri dok ne proključa. Ostaviti da se ohladi, pa preliti vruć kolač. 

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE