Supe ili čorbe nalaze se u ishrani svih naroda, u različitim kulturama, religijama širom planete, a turska čorbaod crvenog sočiva ne samo da je zdrava i ukusna, već će vas i ugrejati u hladnim danima. U nju se dodaje i razno povrće, ali i začini koji daju poseban šmek. Ovu čorbu možete da služite i kao obrok sa parčetom hleba, ali najbolje od svega je što može da se jede i ako postite, jer su sastojci prilagođeni. Uživajte u savršenom ukusu!
- Sastojci:
- 2 šolje crvenog sočiva
- 1 crni luk
- 1 veća šargarepa
- 1 veći krompir
- 3 čena belog luka
- 2 paradajza
- 1 kašičica slatke paprike
- 1/2 kašičice kurkume
- 2 lovorova lista
- Za zapršku:
- 50 g putera/margarina
- 1 kašičica slatke paprike
Priprema:
Sipajte sočivo u posudu, pa ga operite i potopite u hladnu vodu nekih 20 minuta. Za to vreme na malo ulja propržite seckani crni luk, a kada on omekša dodajte šargarepu isečenu na kolutove. Zatim i dodajte krompir isečen na kockice, kao i krupnije sečen beli luk. Promešajte, pa dodajte sitno seckan paradajz. Procedite sočivo, pa dodajte i njega, a onda posolite, pobiberite i pospite kurkumom i slatkom paprikom, pa stavite i lovorov list. Promešajte, pa sipajte vruću vodu da pokrije lepo sve sastojke. Promešajte, pa poklopite i kuvajte pola sata. Izvadite lovor i usitnite štapnim mikserom.U tiganju istopite puter, pa dodajte slatku papriku i pržite 2 minuta. Sipajte u supu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem