Supe ili čorbe nalaze se u ishrani svih naroda, u različitim kulturama, religijama širom planete, a turska čorbaod crvenog sočiva ne samo da je zdrava i ukusna, već će vas i ugrejati u hladnim danima. U nju se dodaje i razno povrće, ali i začini koji daju poseban šmek. Ovu čorbu možete da služite i kao obrok sa parčetom hleba, ali najbolje od svega je što može da se jede i ako postite, jer su sastojci prilagođeni. Uživajte u savršenom ukusu! 

  • Sastojci:
  • 2 šolje crvenog sočiva
  • 1 crni luk 
  • 1 veća šargarepa
  • 1 veći krompir 
  • 3 čena belog luka 
  • 2 paradajza
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 2 lovorova lista
  • Za zapršku: 
  • 50 g putera/margarina
  • 1 kašičica slatke paprike 

Priprema:
Sipajte sočivo u posudu, pa ga operite i potopite u hladnu vodu nekih 20 minuta. Za to vreme na malo ulja propržite seckani crni luk, a kada on omekša dodajte šargarepu isečenu na kolutove. Zatim i dodajte krompir isečen na kockice, kao i krupnije sečen beli luk. Promešajte, pa dodajte sitno seckan paradajz. Procedite sočivo, pa dodajte i njega, a onda posolite, pobiberite i pospite kurkumom i slatkom paprikom, pa stavite i lovorov list. Promešajte, pa sipajte vruću vodu da pokrije lepo sve sastojke. Promešajte, pa poklopite i kuvajte pola sata. Izvadite lovor i usitnite štapnim mikserom.U tiganju istopite puter, pa dodajte slatku papriku i pržite 2 minuta. Sipajte u supu. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE