Halva je slatkiš koji se služi od Balkana do Indije i svaka zemlja između tvrdi da je originalni recept njihov. Čiji god da je, halva ili alva je neverovatno ukusna, a glavni sastojak je tahini (pasta od susama). Postoji nekoliko recepata pomoću kojih možete napraviti ovaj slatkiš, a u nastavku teksta mi vam predlažemo ovaj sa mlekom i šećerom u prahu. Orašaste plodove možete da dodajete po želji, a pistaći se ubedljivo najbolje uklapaju. Takođe, u smesu možete da dodate i kakao i tako napravite čokoladnu halvu.
- Sastojci:
- 360 g šećera u prahu
- 300 g mleka u prahu
- 500 ml tahini paste
- 3 kašike kakao praha
- pistaći
Priprema:
U posudi pomešajte prosejani šećer u prahu i mleko u prahu. Dodajte tahini pastu i dobro sjedinite. Podelite na 2 jednaka dela i u jedan dodajte kakao. Dobro sjedinite. Uzmite posudu i obložite providnom folijom, pa pospite seckane pistaće. Utisnite smesu i pokrijte providnom folijom. Uzmite drugu posudu i opet obložite providnom folijom, pa pospite seckanim pistaćima, pa utisnite drugu smesu. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 4 sata.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem