Halva je slatkiš koji se služi od Balkana do Indije i svaka zemlja između tvrdi da je originalni recept njihov. Čiji god da je, halva ili alva je neverovatno ukusna, a glavni sastojak je tahini (pasta od susama). Postoji nekoliko recepata pomoću kojih možete napraviti ovaj slatkiš, a u nastavku teksta mi vam predlažemo ovaj sa mlekom i šećerom u prahu. Orašaste plodove možete da dodajete po želji, a pistaći se ubedljivo najbolje uklapaju. Takođe, u smesu možete da dodate i kakao i tako napravite čokoladnu halvu. 

  • Sastojci:
  • 360 g šećera u prahu
  • 300 g mleka u prahu
  • 500 ml tahini paste
  • 3 kašike kakao praha
  • pistaći

Priprema: 

U posudi pomešajte prosejani šećer u prahu i mleko u prahu. Dodajte tahini pastu i dobro sjedinite. Podelite na 2 jednaka dela i u jedan dodajte kakao. Dobro sjedinite. Uzmite posudu i obložite providnom folijom, pa pospite seckane pistaće. Utisnite smesu i pokrijte providnom folijom. Uzmite drugu posudu i opet obložite providnom folijom, pa pospite seckanim pistaćima, pa utisnite drugu smesu. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 4 sata. 

BONUS VIDEO: 

adriamedia.tv Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

Izvor: Stvar ukusa