Karidopita je poznati grčki kolač sa orasima koji se pravi slično kao baklava. Jedina razlika je što se u ovom kolaču ne koriste kore, već se sastojci pomešaju i napravi se mekani kora koja se preliva sirupom od meda. Karidopita je toliko ukusna da se nećete zaustaviti na jednom parčetu, a aromatični začini podsećaju na praznike i učiniće da vaša kuća miriše danima. Naučite i vi kako se pravi grčki kolač sa orasima, poprilično je lako.
- Sastojci:
- Za koru:
- 1 šolja maslinovog ulja
- 6 jaja
- 1 šolja mleka
- 220 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 280 g brašna
- 4 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
- 1/4 kašičice soli
- 1,5 šolja seckanih oraha + 1 kašika brašna
- Za sirup:
- 2 šolje šećera
- 1 šolja meda
- 3 šolje vode
- 1/4 kašičice celog karanfilića
- 1 štapić cimeta
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- Još:
- 1/2 šolje mlevenih oraha
- 1 kašičica šećera u prahu
- 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
- 1/2 kašičice mlevenog cimeta
Priprema:
Pomešajte u šerpi šećer, vodu, karanfilić i cimet i ostavite da proključa, a zatim sklonite sa šporeta i dodajte med i vanilu. Promešajte i ostavite da se potpuno ohladi. Zatim penasto umutite jaja i šećer, pa sipajte maslinovo ulje i mleko. Umutite da se sastojci sjedinite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom, cimetom, mlevenim karanfićem i prstohvatom soli. Kratko mutite samo da se sastojci sjedine. U drugoj posudi pomešajte seckane orahe sa brašnom i promešajte, pa dodajte u testo i lagano sjedinie. Tako orasi neće pasti na dno kolača. Sipajte smesu u posudu koju ste nauljuili i lepo rasporedite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta. Zatim ga izvadite iz rerne i čačkalicom probušite rupe. Prelijte ga ohlađenim sirupom. Pomešajte orahe sa šećerom u prahu, karanfilićem i cimetom, pa ukrasite kolač.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Osvežavajuća salata sa crvenim kupusom, jabukama i šargarepom
Gusta čorba sa piletinom i njokama
Pržena svinjetina, koja uz 1 trik postaje meka poput putera