Karidopita je poznati grčki kolač sa orasima koji se pravi slično kao baklava. Jedina razlika je što se u ovom kolaču ne koriste kore, već se sastojci pomešaju i napravi se mekani kora koja se preliva sirupom od meda. Karidopita je toliko ukusna da se nećete zaustaviti na jednom parčetu, a aromatični začini podsećaju na praznike i učiniće da vaša kuća miriše danima. Naučite i vi kako se pravi grčki kolač sa orasima, poprilično je lako. 

  • Sastojci: 
  • Za koru: 
  • 1 šolja maslinovog ulja
  • 6 jaja
  • 1 šolja mleka
  • 220 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 280 g brašna
  • 4 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
  • 1/4 kašičice soli
  • 1,5 šolja seckanih oraha + 1 kašika brašna
  • Za sirup:
  • 2 šolje šećera
  • 1 šolja meda
  • 3 šolje vode
  • 1/4 kašičice celog karanfilića
  • 1 štapić cimeta
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • Još:
  • 1/2 šolje mlevenih oraha
  • 1 kašičica šećera u prahu
  • 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta

Priprema: 
Pomešajte u šerpi šećer, vodu, karanfilić i cimet i ostavite da proključa, a zatim sklonite sa šporeta i dodajte med i vanilu. Promešajte i ostavite da se potpuno ohladi. Zatim penasto umutite jaja i šećer, pa sipajte maslinovo ulje i mleko. Umutite da se sastojci sjedinite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom, cimetom, mlevenim karanfićem i prstohvatom soli. Kratko mutite samo da se sastojci sjedine. U drugoj posudi pomešajte seckane orahe sa brašnom i promešajte, pa dodajte u testo i lagano sjedinie. Tako orasi neće pasti na dno kolača. Sipajte smesu u posudu koju ste nauljuili i lepo rasporedite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta. Zatim ga izvadite iz rerne i čačkalicom probušite rupe. Prelijte ga ohlađenim sirupom. Pomešajte orahe sa šećerom u prahu, karanfilićem i cimetom, pa ukrasite kolač.

Izvor: Stvar ukusa