Ako se nađete u Turskoj, ono što je obavezno da probate jeste lahmadžun. U svetu je poznat i kao turska pica, a toliko je ukusna da ćete tražiti repete. U Turskoj je možete naći na svakom koraku, a ako ove godine ne idete tamo mi vam predlažemo da probate da napravite tursku picu sami kod kuće. Umesite testo, napravite čamac i napunite nadevom od mlevenog mesa. 

  • Sastojci: 
  • Za testo:
  • 500 g brašna
  • 300 ml vode
  • 1/2 kesice suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 kašika ulja
  • Za nadev:
  • 500 g mlevenog junećeg mesa
  • 2 paprike 
  • 1 crni luk
  • 400 g pelata
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • 50 g graška
  • 40 g putera 
  • 1 kašičica sušenog origana

Priprema: 
Pomešajte toplu vodu, kvasac i šećer. Dobro promešajte i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno i so, pa sipajte ulje i aktivirani kvasac. Umesite testo, pokrijte provdinom folijom i ostavite da nadođe nekih 40 minuta. U tiganju istopite puter, pa propržite seckani crni luk i papriku. Kada povrće omekša dodajte mleveno meso, promešajte. Posolite i pobiberite. Kada je meso skoro gotovo sipajte pelat, grašak i seckani peršun. Pospite origanom i dobro promešajte. Krčajkte dok ne krene da vri, a onda ostavite još 10 minuta na tihoj vatri. Testo premesite i podelite na 4 jednaka tela. Razvucite da bude ovalnog oblika i poređajte na pleh obložen pek papirom. Po sredini testa sipajte nadev, a ivice podignite i savijte ka unutra. Dobijeno pecivo treba da liči na čamac. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C stepeni oko 5-10 minuta.

BONUS VIDEO: 

recept za brzu picu iz tiganja instagram/cookistwow

Izvor: Stvar ukusa