Ako se nađete u Turskoj, ono što je obavezno da probate jeste lahmadžun. U svetu je poznat i kao turska pica, a toliko je ukusna da ćete tražiti repete. U Turskoj je možete naći na svakom koraku, a ako ove godine ne idete tamo mi vam predlažemo da probate da napravite tursku picu sami kod kuće. Umesite testo, napravite čamac i napunite nadevom od mlevenog mesa.
- Sastojci:
- Za testo:
- 500 g brašna
- 300 ml vode
- 1/2 kesice suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice šećera
- 1 kašika ulja
- Za nadev:
- 500 g mlevenog junećeg mesa
- 2 paprike
- 1 crni luk
- 400 g pelata
- 2 kašike seckanog peršuna
- 50 g graška
- 40 g putera
- 1 kašičica sušenog origana
Priprema:
Pomešajte toplu vodu, kvasac i šećer. Dobro promešajte i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno i so, pa sipajte ulje i aktivirani kvasac. Umesite testo, pokrijte provdinom folijom i ostavite da nadođe nekih 40 minuta. U tiganju istopite puter, pa propržite seckani crni luk i papriku. Kada povrće omekša dodajte mleveno meso, promešajte. Posolite i pobiberite. Kada je meso skoro gotovo sipajte pelat, grašak i seckani peršun. Pospite origanom i dobro promešajte. Krčajkte dok ne krene da vri, a onda ostavite još 10 minuta na tihoj vatri. Testo premesite i podelite na 4 jednaka tela. Razvucite da bude ovalnog oblika i poređajte na pleh obložen pek papirom. Po sredini testa sipajte nadev, a ivice podignite i savijte ka unutra. Dobijeno pecivo treba da liči na čamac. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C stepeni oko 5-10 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu