Kolač koji ćete sigurno pronaći u svim grčkim poslastičarnicama je portokalopita. Ovaj kolač pravi se od pomorandže i preliva se sirupom od istog voća. Za njega su vam potrebne gotove iscepkane kore koje ćete pomešati sa sočnom smesom od pomorandže. Iako ne izgleda tako, nije teško, a osvežavajući ukus ove pite osvojiće vas na prvi zalogaj, tako da ćete poželeti da je pravite mnogo češće. Podjednako je dobra i ukusna kao klasična grčka baklava, jedino što je slabijeg ukusa od nje. Ako želite, kada bude gotova, možete je poslužiti sa kuglom sladoleda od vanile.
Sastojci:
Za sirup:
- 700 g šećera
- 500 g vode
- 300 g soka od pomorandže
Za pitu:
- 2 pomorandže
- 1 pakovanje kora
- 250 g šećera
- 250 g ulja
- 250 g mleka
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 3 jaja
Priprema: