NAJBOLJA ZAMENA ZA TURSKU BAKLAVU - GRČKA PITA OD POMORANDŽE: Mrvljene kore dodajte smesi, pa prelijte sirupom

Ako volite pomorandže u kolačima, onda obavezno isprobajte najsočniju grčku pitu prelivenu sirupom, bolju od svake druge.

Printscreen/YT/Akis Petretzikis

Kolač koji ćete sigurno pronaći u svim grčkim poslastičarnicama je portokalopita. Ovaj kolač pravi se od pomorandže i preliva se sirupom od istog voća. Za njega su vam potrebne gotove iscepkane kore koje ćete pomešati sa sočnom smesom od pomorandže. Iako ne izgleda tako, nije teško, a osvežavajući ukus ove pite osvojiće vas na prvi zalogaj, tako da ćete poželeti da je pravite mnogo češće. Podjednako je dobra i ukusna kao klasična grčka baklava, jedino što je slabijeg ukusa od nje. Ako želite, kada bude gotova, možete je poslužiti sa kuglom sladoleda od vanile.

Sastojci:

Za sirup:

  • 700 g šećera
  • 500 g vode
  • 300 g soka od pomorandže

Za pitu:

  • 2 pomorandže
  • 1 pakovanje kora
  • 250 g šećera
  • 250 g ulja
  • 250 g mleka
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 3 jaja

Priprema: