Za vreme posta od kupusa možete da pravite odlična jela, a naš predlog su ove divne pljeskavice. Ješćete ih i posle posta koliko su dobre, a odlično su posluženje i za Svetog Nikolu. Prave se sa krompirom i lukom, a toliko su ukusne da će se gosti razgrabiti. Kada pravite pljeskavice od povrća bitno je da se dobro ocede i da obavezno stavite prezle i brašno, jer će tako biti mnogo sočnije.
- Sastojci:
- 1,5 kupus
- 2 crna luka
- 2-3 krompira
- 3-4 kašike prezli
- 130 g brašna
- malo mirođije
Priprema:
Kupus izrendajte i sipajte u veću šerpu. Prelijte kipućom vodom, mora ceo da bude pokriven, pa poklopite i ostavite tako 60-90 minuta. Zatim ga dobro procedite, pa u drugoj šerpi zagrejte malo ulja i stavite kupus. Promešajte i poklopite. Ostavite da se krčka 15-20 minuta da pusti vodu. Kada je gotov tu vodu procedite. Crni luk isecite kripnije, ali tanje i propržite u tiganju, a krompir izrendajte. U jednoj posudi pomešajte krompir, luk, kupus, mirođiju i dodajte prezle. Dobro promešajte i ostavite da one još malo upiju vodu. Zatim posolite i pobiberite, pa dodajte brašno i opet dobro promešajte. Oblikujte pljeskavice, uvaljajte u prezle i pržite na malo ulja.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem