Punjene paprike su jelo koje Srbi često jedu, a mogu da se pune tradicionalno sa mlevenim mesom i pirinčem, sirom, mogu da se pohuju... Postoji milion recepata i ne zna se koji je ukusniji, a kako je u toku Božićni post naš predlog je da napravite posne punjene paprike. U fil možete da stavljate tunjevinu, orahe..., a mi smo izabrali povrće, a paprike možete da koristite suve, sveže ili pečene. Vi izaberite. 

  • Sastojci:
  • 12-15 paprika 
  • 3-4 crna luka 
  • 200 g šargarepe
  • 7 kašika pirinča
  • 200 ml paradajz soka
  • 200 ml ulja
  • 3-4 kašike brašna 
  • 100 g krompira
  • 100 ml bujona od povrća ili vode 

Priprema:
Na ulju (150 ml) propržite sitno seckan ili rendan luk i šargarepu, pa zatim dodajte i rendani krompir. Sipajte malo bujona od povrća ili vode. Dobro promešajte. Sipajte paradajz sos, pa dodajte malo ulja (50 ml) i pirinač. Dinstajte još par minuta, ako zafali tečnosti sipajte vodu. Začinite po želji. Paprike očistite, pa u svaku stavite pola kašičice brašna, da nadev ne bi izlazio prilikom kuvanja. Napunite nadevom i zatvorite ih paradajzom. Poređajte u šerpu, sipajte toplu vodu i poklopite. Kuvajte dok ne omekšaju, a zatim ih prebacite u zagrejanu rernu na 200°C samo da se zapeku. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE