Sigurno da svaka domaćica ima svoj proveren recept za punjene paprike. Neke koriste caku tako što u meso dodaju sirov pirinač, dok druge za njihovu pripremu koriste isključivo svinjsku mast, jer će kako tvrde, tako biti sočnije.

Tajna savršenih paprika može biti u odabiru odgovarajuće vrste mesa, a kako bi se bolje povezalo s ostalim sastojcima, može se dodati i jaje. Ipak, i pored iskustva pojedine kuvarice prave iste greške zbog kojih njihove paprike ne ispadnu baš uvek onako kako su očekivale.

Kupujete pogrešnu vrstu paprika

Najbolje paprike za punjenje jesu paprike tanke opne, kao što je babura. Naravno, uvek možete da probate s šiljama i drugim vrstama, ali u tom slučaju ćete dobiti potpuno drukčije jelo od onog koje su tradicionalno pripremale naše bake i mame.

Koristite neodgovarajuće meso

Iako svaka domaćica ima svoj recept, za smesu se najčešće koristi mešavina mlevenog mesa, pirinča i luka, iu dodatak začina. Čista junetina najčešće ispada previše suva, pa se koristi mešano mleveno meso, u koje se dodaje i malo svinjetine. U slučaju da se ipak odlučite za čistu junetinu, najbolji izbor je meso od plećke, koje ćete dobro da prodinstate pre punjenja.

Paprike punite do vrha

Nakon što očistite papriku od semenki, napunite je smesom, ali nikada do samog vrha. Tokom kuvanja pirinač nabubri, pa pola smese završi u šepri, a takođe može doći do pucanja paprike. Na vrh svake paprike možete da staviti i kriške paradajza ili krompira, a osim što će sprečiti da fil ispadne iz paprike, ukus će biti primamljiviji.

Stavljate previše zaprške

Paprike spadaju u povrće koje se teže vari, a pridodate li tome i masnoću iz nadeva i previše zaprške, postoji rizik da dobijete preteško jelo koje pada teško na stomak. Lakša varijanta podrazumeva manje zaprške ili brašno razmućeno u vodi, kojim se takođe može zgusnuti sos.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE