Predlažemo posnu lazanju koja je toliko ukusna da ćete poželeti češće da je spremate. Umesto smese sa mesom, nanosi se kremast nadev sa spanaćem i biljnim sirom. Dodaju se i seckane pečurke, a posipa se biljnom mocarelom. Ukoliko je nemate, možete samo ređati kore za lazanju i nadev sa spanaćem i pečurkama.

Sastojci:

  • 6 kora za lazanje
  • 250 g pečuraka po izboru
  • 500 g spanaća
  • 350 g biljnog sira
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 1/2 kašičice bibera
  • ulje za prženje
  • 1/4 čaše sojinog mleka (ili vode)
  • 250 g biljne mocarele
  • 3-4 kašike vode

Recept za posnu lazanju sa spanaćem i pečurkama:

Iseckajte crni luk, pa ga propržite na malo većoj količini ulja. Kada luk omekša, ubacite iseckan čen belog luka. Promešajte i kratko prodinstajte, pa dodajte iseckane pečurke. Promešajte, pa dinstajte dok tečnost ne ispari. Dodajte kurkumu, biber i so, pa ponovo promešajte. Smanjite temperaturu, pa dodajte polovinu iseckanog spanaća. Stavite poklopac, pa ostavite da se kuva dok spanać ne omekša. Dodajte ostatak iseckanog spanaća, pokrijte tiganj, pa kuvajte 6-8 minuta. U međuvremenu, izgnječite biljni sir, pa ga dodajte u smesu sa spanaćem i pečurkama. Mešajte dok se sastojci ne sjedine, pa sipajte sojino mleko. Mešajte i kuvajte dok ne dobijete kremastu strukturu. Nalijte vodu u šerpu, zagrejte je do ključanja, dodajte soli po ukusu, pa ubacite kore za lazanju. Kuvajte po uputstvu. Po vatrostalnoj posudi nanesite deo kremastog nadeva a spanaćem i pečurkama, pa ga prekrijte sa 2 lista lazanje. Pospite malo rendane biljne mocarele. Rasporedite još malo nadeva sa spanaćem i pečurkama, ponovo pospite biljnim mocarela sirom i stavite 2 kore za lazanju. Pospite malo biljnog mocarela sira, potom rasporedite malo nadeva, ponovo pospite mocarela sirom i pokrijte korama za lazanju. Pospite ponovo malo rendane biljne mocarele, nanesite nadev i ponovo dodajte mocarelu. Prekrijte sa preostalim korama za lazanju, ponovo nanesite malo nadeva, biljne mocarele, pa prelijte vodom. Pecite posnu lazanju na 180°C oko 30-40 minuta. Predlažemo i posne lazanje sa raznovrsnim povrćem i začinima.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

POSNA TRPEZA MOŽE DA BUDE PREUKUSNA Domaćice iz Srema imaju fenomenalne recepte Kurir televizija

 Izvor: Jelena Knežević