Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • 2 luka
  • 1 paprika

Za marinadu:

  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta ili limunovog soka
  • 1 kašika ulja
  • 2 čena belog luka, naseckana
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 1/2 kašičice soli
  • biber, po ukusu
Zašto je korisno jesti šampinjone?

Šampinjoni su vrlo niskokalorični i nutritivno bogati. Prepuni su proteina koji pomažu u kreiranju mišićne mase. Podižu imunitet jer imaju više vitamina C od zelene salate. Takođe su bogati vitaminima iz B grupe, koji su korisni za nervni sistem i krvotok i probavni sistem.

Recept za posne ražnjiće od šampinjona:

Kako biste napraviliražnjiće, prvo pripremite sve sastojke. Uzmite jednu slatku papriku i uklonite semenke. Isecite oljuštenu papriku na kvadratne kriške. Naseckajte dva luka srednje veličine na kriške. Svaki luk možete da iseckate na ukupno 6 kriški. Nakon toga pripremite marinadu tako što ćete da sipate 2 kašike sojinog sosa u zasebnu posudu i dodate im slatku papriku, so i biber.

Sipajte 1 kašiku jabukovog sirćeta ili limunovog soka i ulje. Iseckajte 2 čena belog luka vrlo sitno i sve pomešajte. U činiju stavite šampinjone, seckane paprike i kriške luka. Pečurke i povrće kašikom ravnomerno prelijte pripremljenom marinadom. Sve pomešajte i ostavite da se marinira na stolu 1 sat, povremeno mešajući.

Nanižite marinirano povrće i pečurke naizmenično na drvene štapiće. Koristim ražnjiće dužine 30 cm. Stavite sve u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Pecite oko 30-40 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i pileće ražnjiće marinirane u soku od limuna sa peršunom.

Pročitajte kako se prave ražnjići od belog mesa i tikvica posuti sirom

BONUS VIDEO

Pita sa pečurkama Izvor: Pita sa pečurkama

StvarUkusa