Sastojci:

  • 120 g ovsene kaše
  • 4 krompira
  • 2 l vode
  • 1 luk
  • 1 šargarepa
  • ulje za prženje
  • 1 lovorov list
  • so po ukusu
  • mleveni crni biber po ukusu
  • sveža seckana mirođija
Zašto je korisno da jedete ovas?

Ovas je prepun antioksidanasa, koji su poznati po tome da imaju antiupalno dejstvo i korisni su za hronična oboljenja. Bogati su vlakinima i ugljenim hidratima, pa samim time podstiču rad probavnog sistema i daju energiju.

Recept za posnu supu od povrća:

Kako biste napravili posnu supu, prvo oprane ovsene pahuljice sipajte u čašu hladne vode i ostavite ih 20 minuta. Isecite krompir na kockice. Ocedite ovsene pahuljice i stavite ih u šerpu. Dodajte seckani krompir. Sve prelijte sa dva litra vode i stavite na vatru. Kada voda provri, skinite penu i kuvajte još oko 10 minuta. Luk isecite na kockice.

Stavite seckani luk u zagrejan tiganj sa uljem. Dok se luk prži, jednu šargarepu narendajte na krupno rende. Dodajte šargarepu u luk. Sve pržite dok šargarepa ne omekša. Krompir je već skuvan, dodajte lovorov list, so i mleveni biber.

U supu dodajte pripremljeno prženo povrće i seckanu mirođiju. Promešajte supu i sklonite sa vatre. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čorbu sa heljdom i pečurkama za post na vodi.

Pročitajte i kako se pravi čorba sa krompirom i šargarepom za post na vodi

BONUS VIDEO

Supa od sočiva Izvor: Supa od sočiva

StvarUkusa