Posni majonez je sastojak koji podiže svaku salatu ili jelo tokom posta na viši nivo. Kremast, blago začinjen i jednostavan za pripremu, ovaj majonez postaje osnova za posne salate koje mogu krasiti slavsku trpezu, ali i savršen dodatak sendvičima, povrću ili kuvanim jelima.

Priprema traje samo nekoliko minuta, a rezultat je bogat i ukusan sos koji zamenjuje klasični majonez, a potpuno je posan i lagan.

Osnovne informacije

Kuhinja: internacionalna

Tip jela: sos / dodatak jelima

Porcije/Količina: oko 250-300 ml

Vreme pripreme: 5–10 minuta

Vreme kuvanja/hlađenja: nema kuvanja, hlađenje po želji

Ukupno vreme pripreme: 5–15 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 125 ml sojinog mleka (ili drugog biljnog mleka po izboru)
  • 2 kašičice jabukovog sirćeta (može limunov sok ili belo sirće)
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 1 kašičica senfa
  • 250 ml suncokretovog ulja

Priprema:

1. korak: Priprema sastojaka

Svi sastojci treba da budu sobne temperature. Ako je sojino mleko hladno, zagrejte ga oko 10 sekundi u mikrotalasnoj.

2. korak: Mešanje

U posudu za štapni mikser sipajte mleko, sirće, beli luk u prahu, so i senf. Lagano blendajte.

Savet za čuvanje:

Posni majonez u frižideru staje svež i kremast i do nedelju dana. Pre svake upotrebe, lagano ga promešajte kašikom ili kratko blendirajte štapnim mikserom.

3. korak: Dodavanje ulja

Ulje polako sipajte preko smese. Ostavite da odstoji oko minut.

4. korak: Emulzija

Stavite štapni mikser do dna posude i blendirajte oko 15 sekundi dok se smesa ne zgusne i ne poveže. Polako pomerajte mikser gore-dole da se svi sastojci ujednače i dobijete kremastu teksturu.

5. korak: Završnica

Probajte majonez i po potrebi dodajte još soli, senfa ili sirćeta. Prebacite u zatvorenu teglu i čuvajte u frižideru.

Isprobajte i naš recept za majonez koji možda nije postan, ali je zdraviji od kupovnog.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.