Posne palačinke sa tikvicama su pravo otkriće za dane posta na vodi. Jednostavne, brze i prave se od sastojaka koje često već imate u kuhinji. Spolja rumene i čvrste, iznutra nežne i mirisne, savršeno se slažu uz salatu ili zimnicu.
Možete ih poslužiti za doručak, poneti kao brzu užinu ili napraviti kao laganu večeru, a uvek su ukusne i praktične.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: posno jelo
Porcije/Količina: 8-10
Vreme pripreme: 15 minuta
Vreme prženja: 10-15 minuta
Ukupno vreme pripreme: 25-30 minuta
Težina: lako
Sastojci:
- oko 350 g rendanih tikvica
- 80 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice praška za pecivo
- 120 ml bademovog mleka (ili drugog biljnog mleka)
- 1/4 kašičice belog luka u prahu
Priprema:
1. korak: Priprema tikvica
Operite i ostavite koru, pa tikvice narendajte na krupniju stranu rendeta. Prebacite ih u veću činiju, pospite kašičicom soli i promešajte. Ostavite oko 10 minuta da puste vodu.
2. korak: Ceđenje tikvica
Rukama iscedite višak tečnosti iz tikvica, zatim ih prebacite u čistu kuhinjsku krpu i još jednom dobro iscedite.
3. korak: Priprema testa
U drugoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, nutritivni kvasac i začine. Umutite bademovo mleko da dobijete smesu sličnu testo za palačinke. Ubacite isceđene tikvice i sjedinite.
4. korak: Oblikovanje i pečenje
Zagrejte rernu na 200 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje. Kašikom vadite smesu i oblikujte manje uštipke direktno na pleh. Blago ih poravnajte da budu jednake debljine. Pecite 20–25 minuta, dok ivice ne porumene, a sredina se učvrsti. Po želji ih možete okrenuti nakon 15 minuta da ravnomerno porumene.
5. korak: Služenje
Poslužite ih dok su tople.
Ukoliko vam treba još ideja za posni doručak isprobajte posne slane mafine koji su spremni za pola sata.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.