Posne palačinke sa tikvicama su pravo otkriće za dane posta na vodi. Jednostavne, brze i prave se od sastojaka koje često već imate u kuhinji. Spolja rumene i čvrste, iznutra nežne i mirisne, savršeno se slažu uz salatu ili zimnicu.

Možete ih poslužiti za doručak, poneti kao brzu užinu ili napraviti kao laganu večeru, a uvek su ukusne i praktične.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posno jelo

Porcije/Količina: 8-10

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme prženja: 10-15 minuta

Ukupno vreme pripreme: 25-30 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • oko 350 g rendanih tikvica
  • 80 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice praška za pecivo
  • 120 ml bademovog mleka (ili drugog biljnog mleka)
  • 1/4 kašičice belog luka u prahu

Priprema:

1. korak: Priprema tikvica

Operite i ostavite koru, pa tikvice narendajte na krupniju stranu rendeta. Prebacite ih u veću činiju, pospite kašičicom soli i promešajte. Ostavite oko 10 minuta da puste vodu.

2. korak: Ceđenje tikvica

Rukama iscedite višak tečnosti iz tikvica, zatim ih prebacite u čistu kuhinjsku krpu i još jednom dobro iscedite. 

Bonus savet:

U smesu možete dodati i malo kukurusnog brašna zbog kojeg će palačinke imati čvršću strukturu.

3. korak: Priprema testa

U drugoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, nutritivni kvasac i začine. Umutite bademovo mleko da dobijete smesu sličnu testo za palačinke. Ubacite isceđene tikvice i sjedinite.

4. korak: Oblikovanje i pečenje

Zagrejte rernu na 200 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje. Kašikom vadite smesu i oblikujte manje uštipke direktno na pleh. Blago ih poravnajte da budu jednake debljine. Pecite 20–25 minuta, dok ivice ne porumene, a sredina se učvrsti. Po želji ih možete okrenuti nakon 15 minuta da ravnomerno porumene.

5. korak: Služenje

Poslužite ih dok su tople.

Ukoliko vam treba još ideja za posni doručak isprobajte posne slane mafine koji su spremni za pola sata.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.