Špagete sa gamborima su odlične za dane posta kada vam se jede lagan, mirisan i fin obrok koji se sprema brzo, a na tanjiru izgleda kao da je napravljen u restoranu.

Kombinacija maslinovog ulja, belog luka, limuna i svežeg peršuna stvara osvežavajući sos koji savršeno ističe ukus gambora. Uz dobro skuvane špagete i minimalno sastojaka, dobija se jelo koje će vam brzo postati omiljeno jelo tokom božićnog posta.

Osnovne informacije

Kuhinja: mediteranska

Tip jela: posno jelo

Porcije: 2–3 osobe

Vreme pripreme: 10 minuta

Vreme kuvanja: 15 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 25 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 350 g gambora
  • 20 ml maslinovog ulja
  • so po ukusu
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 4 čena belog luka, sitno iseckani
  • sok pola limuna
  • 1 vezica svežeg peršuna
  • malo vode po potrebi
  • 300 g špageta
  • malo ljute tucane paprike (po želji)

Priprema:

1. korak: Priprema sastojaka

Sitno iseckajte beli luk i peršun, a limunov sok pripremite unapred.

2. korak: Prženje gambora

U dobro zagrejan tiganj sipajte maslinovo ulje. Ubacite gambore, posolite i dinstajte dok ne počnu da menjaju boju.

Za bogatiju aromu:

Dodajte kašičicu rendane limunove korice u sos, to daje svežinu jelu.

3. korak: Dodavanje začina

Dodajte beli luk, slatku papriku i ljutu tucanu papriku po želji. Kratko propržite, svega minut, da se razvije aroma. Dodajte malo vode i limunov sok, pa ubacite polovinu iseckanog peršuna. Probajte i po potrebi dosolite.

4. korak: Priprema špageta

Špagete skuvajte u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju, potom ih ocedite.

5. korak: Spajanje jela

Špagete umešajte u sos sa gamborima. Pospite sa ostatkom svežeg seckanog peršuna.

Isprobajte i manastirski krompir po receptu sa Hilandara, posno jelo na vodi koje greje dušu i prija stomaku

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.