POSNE BRZE KIFLE: Jednako dobre kao i mrsne, a zbog ovog premaza će biti mekane i sveže danima

Posne kiflice se prave brzo i lako, a uspevaju svakoj domaćici.

Shutterstock

Počeo je Uskršnji post, ali to ne znači da morate da odustanete od omiljene hrane. Umesite testo, pa urolajte posne kiflice koje se zaista brzo prave. Niko neće moći da im odoli, a zbog premaza od brašna, vode i soli će biti sveže i ukusne danima. Možete da jedete prazne, ali i sa domaćinskim džemom

Sastojci:

  • 1/2 pakovanja svežeg kvasca
  • 350 ml tople vode
  • 1 kašičica šećera
  • 5 kašika ulja
  • oko 550 g brašna
  • 1 kašičica soli

Za premazivanje:

  • 1 kašika brašna
  • 4 kašike vode
  • malo soli
  • susam po zelji
  • malo ulja

Priprema:

U toplu vodu dodajte izmrvljeni kvasac i šećer, promešajte, pa ostavite da se aktivira. Zatim dodajte ulje, brašno i so, pa umesite testo. Nauljite ga, pa pokrijte i ostavite da odmori oko 30 minuta. Premesite testo na pobrašnjenoj površini, pa podelite na 10-12 delova. Svaki deo oblikujte u lopticu. Razvucite prvo prstima, pa oklagijom i urolajte. Ređajte u pleh obložen pek papirom.

Pomešajte brašno, so i vodu, pa premažite kifle. Pospite susamom. Pokrijte i ostavite još 10-15 minuta. Pecite na 180°C oko 20-25 minuta. Vruće kifle premažite uljem ili otopljenim margarinom.

Izvor: Stvar ukusa