PILAV SA BUKOVAČAMA: Nećete ni primetiti da nema mesa, a uz jedan dodatak biće ekstra pikantan

Posni pilav sa bukovačama oduševiće i najveće gurmane.

Shutterstock

Pilav je starinsko jelo poreklom sa Bliskog istoka, a naše domaćice su uz male izmene recepta napravile pravi specijalitet. Od same pomisli na sočni pirinač sa mesom većini ljudi polazi voda na usta, jer skoro ništa ne može da papira ovoj kombinaciji ukusa. 

Ali, s obzirom na to da je u toku post, za vas smo pripremili recept za posnu verziju ovog jela. Bukovača će biti odlična zamena za piletinu.

Sastojci:

  • 400 g bukovače
  • 100 g spanaća
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 feferona
  • 2 šargarepe
  • so, biber
  • svež peršun

Priprema:

Na zagrejanom ulju prodinstajte crni i beli luk da se zastakli. Šargarepu iseckajte na trakice, bukovače na listice, pa dodajte u tiganj, zajedno sa očišćenim spanaćem i sitno naseckanom feferonom. Dinstajte oko deset minuta da povrće omekne, pa dodajte koji ste prethodno oprali u dve vode. Nalijte vodom da ogrezne i kuvajte dok pirinač ne omekne. Prebacite u malo nauljen pleh ili vatrostalnu činiju, stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite oko pola sata. Pilav izvadite iz rerne i dekorišite svežim peršunom, pa ga služite uz omiljenu sezonsku salatu.

Izvor: Stvar ukusa