Prva nedelja Uskršnjeg posta se posti na vodi, a ljudima uvek fali ideja za pripremu takvih jela. Zato vam mi donosimo sjajan recept za posne pljeskavice na vodi. Prave se od 3 vrsta pahuljica, luka i bujona. Mekane i sočne, ove posne pljeskavice će vas oduševiti na prvi zalogaj

Sastojci:

  • 1 crni luk
  • 150 g ječmenih pahuljica 
  • 150 g raženih pahuljica 
  • 200 g ovsenih pahuljica 
  • 1 kocka za supu od povrća
  • 3-4 čena belog luka
  • 400 ml vode 
  • 1 kašičica mlevene paprike 

Recept za posne pljeskavice na vodi:

11:11
Korak 1

Propržite luk i pahuljice 

U tiganju na vodi propržite sitno seckani crni luk, pa kada omekša dodajte mleveni beli i sve pahuljice. Sipajte još vode, pa dodajte i kocku za supu. Začinite po želji, so, biber i slatka paprika su obavezni, a ostale začine možete po želji. Kuvajte dok pahuljice ne omekšaju, a povremeno pogledajte da li treba još vode da se doda. 

11:21
Korak 2

Oblikujte pljeskavice 

Sipajte sastojke u blender i dobro izblendirajte. Oblikujte pljeskavice i ređajte na pleh obložen pek papirom.

11:21
Korak 3

Pecite pljeskavice

Pokrijte alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta. Zatim skinite foliju, prelijte šoljom vodom i pecite još 10 minuta. 

BONUS VIDEO: Recept za posne pljeskavice od povrća i soje

pljeskavice od krompira punjene  instagram/cookistwow

(StvarUkusa/S.B.)