Prva nedelja Uskršnjeg posta se posti na vodi, a ljudima uvek fali ideja za pripremu takvih jela. Zato vam mi donosimo sjajan recept za posne pljeskavice na vodi. Prave se od 3 vrsta pahuljica, luka i bujona. Mekane i sočne, ove posne pljeskavice će vas oduševiti na prvi zalogaj.
Sastojci:
- 1 crni luk
- 150 g ječmenih pahuljica
- 150 g raženih pahuljica
- 200 g ovsenih pahuljica
- 1 kocka za supu od povrća
- 3-4 čena belog luka
- 400 ml vode
- 1 kašičica mlevene paprike
Recept za posne pljeskavice na vodi:
Propržite luk i pahuljice
U tiganju na vodi propržite sitno seckani crni luk, pa kada omekša dodajte mleveni beli i sve pahuljice. Sipajte još vode, pa dodajte i kocku za supu. Začinite po želji, so, biber i slatka paprika su obavezni, a ostale začine možete po želji. Kuvajte dok pahuljice ne omekšaju, a povremeno pogledajte da li treba još vode da se doda.
Oblikujte pljeskavice
Sipajte sastojke u blender i dobro izblendirajte. Oblikujte pljeskavice i ređajte na pleh obložen pek papirom.
Pecite pljeskavice
Pokrijte alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta. Zatim skinite foliju, prelijte šoljom vodom i pecite još 10 minuta.
BONUS VIDEO: Recept za posne pljeskavice od povrća i soje
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem