Veruje se da zelena boja predstvalja bogatsvo i novac, bilo da je u pitanju predmet, odeća ili hrana. Približava se Nova godina i ako želite da u 2023. proverite da li je ovo verovanje tačno, onda obavezno pripremite neku zelenu hranu, a naš predlog su naravno obožavane sarme, ali po italijanskom receptu. Ne razlikuju se puno od naših srpskih, jedino što se njihove pripremaju od svežeg kupusa, mada može da se koristi i kiseli. Meso i pirinač nemojte termički da obrađujete, jer će tako sačuvati nutritivnu vrednost. 

  • Sastojci:
  • Za sos: 
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike paradajz paste
  • 1 konzerva pelata
  • 2 kašike balzamika
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašičice origana
  • Za kupus: 
  • 15 listova kupusa (slatkog ili kiselog)
  • 450 g mlevenog mesa 
  • 1/4 šolje pirinača
  • 14 šolje prezli
  • 1/2 crnog luka 
  • 2 kašike seckanog peršuna

Priprema:
Zagrejte rernu na 350°. U tiganju zagrejte ulje, pa propržite crni luk, pa dodajte paradajz pastu, pelat, balzamiko, šećer i origano.  Smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta. Ako koristite svež kupus, kratko blanširajte listove da omeknu. Ako koristite kiseli, operite listove da skinete višak soli. U velikoj činiji pomešajte mleveno meso, 1 šolju pripremljenog sosa, pirinač, prezle, seckani crni luk i peršun. Posolite i pobiberite. Nanesite tanak sloj sosa na dno tepsije. Ako ste koristili kiseli kupus, sipajte kašiku fila i urolajte. Ako koristite svež, nakon blanširanja isecite tvrdi deo (vidi sliku), sipajte kašiku smese i urolajte. Poređajte u tepsiju. Sipajte ostatak sosa i pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180°C oko 1,15 minuta.

Kako se seče kupus
Printscreen/YT/Delish 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE