Veruje se da zelena boja predstvalja bogatsvo i novac, bilo da je u pitanju predmet, odeća ili hrana. Približava se Nova godina i ako želite da u 2023. proverite da li je ovo verovanje tačno, onda obavezno pripremite neku zelenu hranu, a naš predlog su naravno obožavane sarme, ali po italijanskom receptu. Ne razlikuju se puno od naših srpskih, jedino što se njihove pripremaju od svežeg kupusa, mada može da se koristi i kiseli. Meso i pirinač nemojte termički da obrađujete, jer će tako sačuvati nutritivnu vrednost.
- Sastojci:
- Za sos:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 kašike paradajz paste
- 1 konzerva pelata
- 2 kašike balzamika
- 1 kašika šećera
- 2 kašičice origana
- Za kupus:
- 15 listova kupusa (slatkog ili kiselog)
- 450 g mlevenog mesa
- 1/4 šolje pirinača
- 14 šolje prezli
- 1/2 crnog luka
- 2 kašike seckanog peršuna
Priprema:
Zagrejte rernu na 350°. U tiganju zagrejte ulje, pa propržite crni luk, pa dodajte paradajz pastu, pelat, balzamiko, šećer i origano. Smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta. Ako koristite svež kupus, kratko blanširajte listove da omeknu. Ako koristite kiseli, operite listove da skinete višak soli. U velikoj činiji pomešajte mleveno meso, 1 šolju pripremljenog sosa, pirinač, prezle, seckani crni luk i peršun. Posolite i pobiberite. Nanesite tanak sloj sosa na dno tepsije. Ako ste koristili kiseli kupus, sipajte kašiku fila i urolajte. Ako koristite svež, nakon blanširanja isecite tvrdi deo (vidi sliku), sipajte kašiku smese i urolajte. Poređajte u tepsiju. Sipajte ostatak sosa i pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180°C oko 1,15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
Patlidžan sa belim lukom po španskom receptu
Kako da napravite osvežavajući krem od jagoda
Salata od svežih krastavaca sa krem sirom
Lagani rižoto sa zelenim povrćem
Sočivo sa tikvicama za 30 minuta