Veruje se da zelena boja predstvalja bogatsvo i novac, bilo da je u pitanju predmet, odeća ili hrana. Približava se Nova godina i ako želite da u 2023. proverite da li je ovo verovanje tačno, onda obavezno pripremite neku zelenu hranu, a naš predlog su naravno obožavane sarme, ali po italijanskom receptu. Ne razlikuju se puno od naših srpskih, jedino što se njihove pripremaju od svežeg kupusa, mada može da se koristi i kiseli. Meso i pirinač nemojte termički da obrađujete, jer će tako sačuvati nutritivnu vrednost.
- Sastojci:
- Za sos:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 kašike paradajz paste
- 1 konzerva pelata
- 2 kašike balzamika
- 1 kašika šećera
- 2 kašičice origana
- Za kupus:
- 15 listova kupusa (slatkog ili kiselog)
- 450 g mlevenog mesa
- 1/4 šolje pirinača
- 14 šolje prezli
- 1/2 crnog luka
- 2 kašike seckanog peršuna
Priprema:
Zagrejte rernu na 350°. U tiganju zagrejte ulje, pa propržite crni luk, pa dodajte paradajz pastu, pelat, balzamiko, šećer i origano. Smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta. Ako koristite svež kupus, kratko blanširajte listove da omeknu. Ako koristite kiseli, operite listove da skinete višak soli. U velikoj činiji pomešajte mleveno meso, 1 šolju pripremljenog sosa, pirinač, prezle, seckani crni luk i peršun. Posolite i pobiberite. Nanesite tanak sloj sosa na dno tepsije. Ako ste koristili kiseli kupus, sipajte kašiku fila i urolajte. Ako koristite svež, nakon blanširanja isecite tvrdi deo (vidi sliku), sipajte kašiku smese i urolajte. Poređajte u tepsiju. Sipajte ostatak sosa i pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180°C oko 1,15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem