Približava se Sveti Jovan i svi koji slave su počeli polako da osmišljavaju jelovnik. Ono što je obavezno na svakoj trpezi je i slavska pogača, a mi predlažemo ovaj recept. Napravite puter pogaču koja je toliko mekana i ukusna da će je gosti odmah pojesti, a nije previše zahtevna za pripremu. Ono što je čini toliko mekanom su jogurt i puter. Uživajte!

Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 3 jajeta
  • 4 kašike ulja
  • 3 kasike grčkog jogurta
  • 1 kašika sirćeta
  • 700 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 150 g putera
  • susam

Recept za slavsku puter pogaču za Svetog Jovana:

17:03
Korak 1

Umesite testo

U posudu sipajte mlako mleko, izdrobite kvasac i dodajte šećer. Promešajte, pa ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte jedno celo jaje i dva belanceta, pa sipajte jogurt, ulje, sirće i istopljeni puter. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe. 

17:03
Korak 2

Napravite pogaču

Oblikujte loptu od testa i stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Ako želite možete da odvojite manji deo testa, koji ćete podeliti na tri jednaka dela. Oblikujte zmijice i napravite pletenicu. Dobijenu pletenicu spojite u krug, pa stavite na vrh pogače. Pokrijte i ostavite još 20 minuta da nadođe, a zatim premažite umućenim žumancima i pospite susamom. 

17:03
Korak 3

Pecite pogaču

Pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Izvadite, pa premažite puterom i ostavite da se ohladi, pa služite za Svetog Jovana.

Pročitajte i ovo: Posna slavska pogača za Svetog Jovana

BONUS VIDEO: 

Instagram/linda__atkinson  Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea

(StvarUkusa/S.B.)