Približava se Sveti Jovan, a ako ove godine želite da poslužite savršeno predjelo, onda su naš predlog ruska salata kocke. Jednostavno se prave, a definitivno će biti ukuras svake slavske trepze. Dobro poznata kombinacija sastojaka sa kremastim premazom od sira i jogurta je prosto neodoljiva, a ovako pripremljeno predjelo je pun pogodak

Sastojci:

  • 150 g praške šunke
  • 350 g krompira 
  • 4 jajeta 
  • 125 g kiselog krastavca 
  • 1 šargarepa
  • 150 g feta sira
  • 170 ml grčkog jogurta
  • 1 kašičica želatina 
  • 80 ml vode 
  • 1 veza mirođije
  • 8 maslina

Recept za ruska salata kocke - predjelo za Svetog Jovana:

9:22
Korak 1

Za smesu sa sirom

Pomešajte želatin i vodu, pa ostavite da nabubri. Zatim istopite na pari. U posudi izmrvite sir (100 g), pa sipajte jogurt. Sve lepo sjedinite, pa dodajte istopljeni želatin, so i biber i opet lepo promešajte. Ostavite u frižideru da se malo stegne. 

9:22
Korak 2

Pripremite druge sastojke

Jaja skuvajte, pa odvojite žumanca i belanca. Izrendajte zasebno, pa u belanca dodajte 2-3 kašike smese sa jogurtom i dobro promešajte. Šargarepu skuvajte, pa izrendajte, a onda joj dodajte i dva rendana žumanceta i promešajte. Skuvajte krompir i izrendajte ga. Krastavce i prašku šunku takođe izrendajte. 

9:22
Korak 3

Ređajte slojeve

Tepsiju za hleb obložite providnom folijom, pa sipajte smesu sa belancima i poravnajte. Premažite smesom sa sirom. Preko poređajte smesu sa šargarepom i žumancima. Premažite smesom sa sirom. Sledeći sloj je praška šunka koju ste procedili i izdrobili viljuškom. Premažite smesom sa sirom, a onda poređajte sloj rendanog krompira, pa preko premažite smesu sa sirom. Zatim idu rendani kiseli krastavci, pa još jedan sloj smese sa sirom. Još jedan sloj krompira i na kraju premažite smesom sa sirom. 

9:39
Korak 4

Dekorišite predjelo

Salatu izvadite iz posude i skinite foliju, pa isecite na jednake kocke. Pospite preostalim rendanim žumancima. Sir izdrobite i pomešajte sa seckanom mirođijom. Sjedinite, pa uzmite parče i stavite maslinu unutra i obilukujte lopticu. Ređajte preko svake kocke, a ovo prejdelo poslužite za Svetog Jovana.

Pročitajte i ovo: Šareno slavsko predjelo

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow salata od mariniranih tikvica

(StvarUkusa/S.B.)