Sastojci:

  • 470 ml vode
  • 1 srednja cvekla, oljuštena i iseckana na kockice
  • 240 ml jabukovog sirćeta
  • 80 g šećera
  • 2 kašičice morske soli, plus još za posipanje
  • 6 tvrdo kuvanih jaja, oljuštenih
  • kurkuma, opciono, za žutu boju jaja
  • sveže mleveni crni biber
Savet plus:

Da biste dobili više tonova ružičaste boje, kiselite jaja u različitoj dužini trajanja kiseljnja. Za svetloružičasta jaja kiselite ih oko 12 sati, a za tamnoružičasta 2-3 dana.

Recept za kisela kuvana jaja:

Kako biste pripremili jaja na ovaj način, prvo pomešajte 240 ml vode i cveklu u malom loncu i stavite da provri. Kuvajte 20 minuta, ili dok komadići cvekle ne omekšaju. Dodajte preostalu vodu, sirće, šećer i so i kuvajte 1 minut, ili dok se šećer ne rastvori. Pustite da se rastvor ohladi na sobnu temperaturu.

Prebacite salamuru u veliku teglu. Ako pravite žuta jaja, po želji umešajte prstohvat kurkume za svetliju žutu boju. Dodajte jaja, tako da budu potopljena (možete dopuniti sa još 1-2 kašike vode ako je potrebno). Pokrijte i ohladite preko noći.

Jaja će imati jači ukus i boju što se duže kisele. Predlažemo da sačekate najmanje 2-3 dana pre nego što ih pojedete. Čuvajte u frižideru do 1 nedelje. Kada budete spremni za jelo, isecite ih na pola i začinite prstohvatom soli i bibera. Možda ćete želeti da napravite i uskršnje predjelo pilići od jaja.

Pročitajte kako se prave uskršnje ruže od jaja i rotkvica

BONUS VIDEO

kako skinuti boju od jaja sa prstiju Izvor:  kako skinuti boju od jaja sa prstiju

StvarUkusa