Sastojci:
- 470 ml vode
- 1 srednja cvekla, oljuštena i iseckana na kockice
- 240 ml jabukovog sirćeta
- 80 g šećera
- 2 kašičice morske soli, plus još za posipanje
- 6 tvrdo kuvanih jaja, oljuštenih
- kurkuma, opciono, za žutu boju jaja
- sveže mleveni crni biber
Recept za kisela kuvana jaja:
Kako biste pripremili jaja na ovaj način, prvo pomešajte 240 ml vode i cveklu u malom loncu i stavite da provri. Kuvajte 20 minuta, ili dok komadići cvekle ne omekšaju. Dodajte preostalu vodu, sirće, šećer i so i kuvajte 1 minut, ili dok se šećer ne rastvori. Pustite da se rastvor ohladi na sobnu temperaturu.
Prebacite salamuru u veliku teglu. Ako pravite žuta jaja, po želji umešajte prstohvat kurkume za svetliju žutu boju. Dodajte jaja, tako da budu potopljena (možete dopuniti sa još 1-2 kašike vode ako je potrebno). Pokrijte i ohladite preko noći.
Jaja će imati jači ukus i boju što se duže kisele. Predlažemo da sačekate najmanje 2-3 dana pre nego što ih pojedete. Čuvajte u frižideru do 1 nedelje. Kada budete spremni za jelo, isecite ih na pola i začinite prstohvatom soli i bibera. Možda ćete želeti da napravite i uskršnje predjelo pilići od jaja.
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade