Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 500 ml mleka (ili vode za posnu varijantu)
  • 1 svež kvasac (40 g)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika soli
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje (za premazivanje – izostavite za posnu verziju)

Priprema:

Spasovdan je jedan od velikih praznika koji se u mnogim domovima proslavlja kao krsna slava. Slavski kolač je srce slavske trpeze, simbol hrišćanske vere i domaćinske časti. Ovaj recept je jednostavan, ne traži posebne veštine, a rezultat je mek i svečan hleb koji ponosno može stati pred sveću i vino.

Savet:

Za dodatni sjaj i mekoću, premažite kolač puterom ili uljem čim ga izvadite iz rerne. Ukrase možete izraditi unapred i zamrznuti – samo ih stavite na kolač pre pečenja.

U mlakom mleku razmutite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite da nadođe 10 minuta. U većoj činiji pomešajte brašno i so, dodajte nadošli kvasac i ulje. Zamesite glatko testo, po potrebi dodajte još brašna dok ne prestane da se lepi za ruke. Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste oko 45 minuta.

Kada testo naraste, odvojite manji deo za ukrase (pletenice, krstiće, grozdove), a ostatak oblikujte u lep okrugli hleb i stavite u podmazan kalup. Ukrasite odvojenim testom, po želji. Ostavite još 15 minuta da odmori, pa premažite umućenim jajetom (ako nije posno).

Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok ne porumeni. Ako previše tamni, pokrijte alu-folijom pred kraj.

Bez obzira da li prvi put pravite slavski kolač ili ste već iskusna domaćica, ovaj jednostavan recept će vam pomoći da sa ljubavlju i lakoćom pripremite srce slavske trpeze za Spasovdan.

Bonus video

Kako da oblikujete testo Izvor: Kako da oblikujete testo