Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
- 500 ml mleka (ili vode za posnu varijantu)
- 1 svež kvasac (40 g)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika soli
- 100 ml ulja
- 1 jaje (za premazivanje – izostavite za posnu verziju)
Priprema:
Spasovdan je jedan od velikih praznika koji se u mnogim domovima proslavlja kao krsna slava. Slavski kolač je srce slavske trpeze, simbol hrišćanske vere i domaćinske časti. Ovaj recept je jednostavan, ne traži posebne veštine, a rezultat je mek i svečan hleb koji ponosno može stati pred sveću i vino.
U mlakom mleku razmutite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite da nadođe 10 minuta. U većoj činiji pomešajte brašno i so, dodajte nadošli kvasac i ulje. Zamesite glatko testo, po potrebi dodajte još brašna dok ne prestane da se lepi za ruke. Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste oko 45 minuta.
Kada testo naraste, odvojite manji deo za ukrase (pletenice, krstiće, grozdove), a ostatak oblikujte u lep okrugli hleb i stavite u podmazan kalup. Ukrasite odvojenim testom, po želji. Ostavite još 15 minuta da odmori, pa premažite umućenim jajetom (ako nije posno).
Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok ne porumeni. Ako previše tamni, pokrijte alu-folijom pred kraj.
Bez obzira da li prvi put pravite slavski kolač ili ste već iskusna domaćica, ovaj jednostavan recept će vam pomoći da sa ljubavlju i lakoćom pripremite srce slavske trpeze za Spasovdan.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini