Sveta Velikomučenica Varvara slavi se 17. decembra, a tradicionalno se na ovaj dan sprema posno jelo zvanо varica - čorbica od žitarica koja simbolizuje zdravlje, blagostanje i plodnost doma.

Običaj nalaže da se varica kuva večernji dan pre praznika i jede tek sutradan, ali oni koji su juče zaboravili da je pripreme, mogu je skuvati i danas.

Suština običaja leži u pažnji i verovanju sa kojom se jelo sprema, a ne u samom trenutku pripreme. Varica se ne služi samo kao obrok – deo se koristi za proricanje dobrog roda, deo za stoku, a u domu donosi mir i blagostanje, čuvajući vekovnu tradiciju.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posno jelo

Porcije/Količina: 4-8

Vreme pripreme: 15 minuta + kraće potapanje

Vreme kuvanja/hlađenja: 2–3 sata

Ukupno vreme pripreme: oko 4–5 sati

Težina: lako

Sastojci:

  • 1 kg pšenice
  • 250 g kukuruza u zrnu
  • 250 g pasulja
  • 200 g ječma
  • so po ukusu
  • voda

Priprema:

1. korak: Brža priprema žitarica

Ako niste potpili sve žitarice sinoć, dobro ih operite i potopite u toploj vodi najmanje sat-dva. Ovo će skratiti vreme kuvanja.

Simbolika:

Bez obzira na to što se varica obično sprema dan pre, važno je da se kuvanje obavi sa pažnjom i verom, jer upravo to čini ovaj običaj posebnom tradicijom.

 2. korak: Kuvanje varice

Ocedite vodu, nalijte svežu tako da zrna budu potpuno potopljena. Kuvajte na tihoj vatri u poklopljenoj šerpi, bez mešanja, dok sva zrna ne omekšaju, ali ostanu cela.

3. korak: Završetak

Pred kraj kuvanja posolite po ukusu i sklonite sa vatre. Varica se može pojesti istog dana ili ostaviti da se ohladi i posluži kasnije, u skladu sa običajem i mogućnostima.

Bacite pogled i na naš savršeni posni jelovnik za Svetog Nikolu, 6 predloga za svečanu trpezu koja je puna ukusa i boja.

Glossy/Stvar ukusa/Aleksandra Malko