Božićna česnica mesi se uoči Božića, tačnije u noći između Badnjeg dana i Božića. Postoji više recepata, jer se u zavisnosti od krajeva, razlikuje i njena priprema.
U nekim oblastima stavlja se različito zrnevlje kao što su ječam, ovas, raž, kukuruz... U nju se stavlja novčić, a ukućani je na dan Božića u vreme ručka okreću i lome na tri dela. Veruje se da onaj u čijem parčetu se nađe novčić, imaće bogatstvo tokom čitave godine.
Česnica se priprema, po narodnom verovanju, da bi doprinela sreći i blagostanju ukućana. Neka stara verovanja navode da bi česnicu trebalo šarati papkom pečenice kako bi pospešilo plodnost useva.
Česnicu usklučivo mesi domaćin, dok se u nekim krajevima verovalo da je može mesiti samo žena koja je rodila muško dete.
Ovo je pogača bez kvasca koja bi po pravilu trebala da se peče pod sačem i mesi se isklučivo svežom vodom sa izvora.
OVDE pogledajte kako da pripremite česnicu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem