Farbanje jaja predstavlja pravo zadovoljstvo i u njemu mogu učestvovati svi članovi porodice. Sigurni smo da ćete u krajnjem rezultatu i savršeno obojenim jajima više uživati ako ste i boje sami napravili.
Osnovni način je isti za sve boje, sem sive. Sipajte 950 mililitara vode i 2 kašike sirćeta u šerpu srednje veličine. Kada voda provri, dodajte sastojke za prirodnu boju i ostavite da struji oko 30 minuta. Sačekajte da se boja ohladi pre nego što dodate već skuvana jaja.
Žuta
Provreloj boji dodajte 3 kašike kurkume, ali budite oprezni - kurkuma može obojiti i vaše prste. Zbog toga je bolje da nosite rukavice dok pravite ovu prirodnu boju. Skuvana jaja držite u ovoj boji oko pola sata.
Ružičasta
Vodi koja je provrela dodajte 4 šolje iseckane cvekle. Nakon pola sata strujenja, sklonite boju s ringle i sačekajte da se ohladi. Dodajte ohlađenoj boji skuvana jaja i ostavite ih na 30 minuta. Ne sekirajte se ako jaja u početku budu više braon nego ružičasta. Pravu nijansu jaja dobijaju tek kada se osuše.
Plava
Dodajte provreloj vodi 3 šolje sitno iseckanog ljubičastog kupusa i ostavite da struji pola sata. Ostavite da se boja ohladi, pa u nju stavite skuvana jaja. Ako želite svetliju nijansu plave, neka jaja budu u vodi pola sata. Za jače nijanse, držite jaja u boji u frižideru preko noći.
Narandžasta
U šerpu provrele vode stavite 4 šolje lukovine. Nakon pola sata strujenja, sklonite s ringle, pa kada se ohladi, boji dodajte jaja. Neka jaja stoje najmanje pola sata, a za jače nijanse i duže.
Srebrna
Pomešajte 4 šolje vode i 4 šolje zaleđenih borovnica. Kada mešavina dostigne sobnu temperaturu, procedite je. Proceđenoj boji dodajte jaja i čuvajte u frižideru preko noći.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem