Torta Paskvalina, ili Uskršnja pita, dobro je poznata italijanska uskršnja tradicija.

Originalni recept je sadržao artičoku, ali sada se često koristi blitva ili spanać kao u ovom slučaju.

Priča se da se ova pita pravila od 33 testa koja razvučete na tanko i tako slažete jer je to broj Isusovih godina.

Najvažniji sastojak ove pite su pečena jaja. Kada sečete pitu, trebalo bi da vidite jaje presečeno po sredini koje daje poseban šmek.

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 200 ml vode (sobne temperature)
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Za punjenje:

  • 500 g kuvanog spanaća
  • 1 crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 300 g rikota sira
  • 100 g parmezan
  • 6 jaja
  • muskatni oraščić
  • so i biber

Za premazivanje:

  • 1 jaje

Priprema:

Brašno sipajte u posudu, napravite malu rupu, tu dodajte so, jaje, ulje, vodu i malo varjačom umešajte, pa rukama umesite testo. Prebacite na sto, pa mesite još 10 minuta da dobijete mekano testo. Napravite valjkasti oblik i isecite na osam jednakih delova.

ITALIJANSKA TRADICIONALNA USKRŠNJA PITA: Isprobajte i vi recept za ukusno testo filovano spanaćem, rikotom i jajima koje će upotpuniti vašu svačanu trpezu
Foto: Printscreen/YT untitled-5

Svaki deo oblikujte i lopticu i stavite na pleh. Premažite uljem, prekrijte i ostavite da odmore bar sat vremena (najbolje bi bilo da ih ostavite preko noći).

Sitno iseckajte crni luk i propržite na ulju. Zatim izvadite i stavite još ulja, pa dodajte sitno seckan beli luk, kratko propržite i dodajte spanać. Kada spanać bude gotov procedite ga, ohladite i iseckajte.

U rikota sir dodajte proprženi crni luk, parmezan i promešajte. Zatim dodajte spanać, muskatni oraščić i biber. Promešajte i dodajte seckani sveži origano ako imate. Dodajte jaje i so, pa sjedinite celu smesu i stavite u frižider.

Četiri loptice testa razvaljajte na milimetar debljine u obliku kruga. Prvi krug premažite uljem i pospite sa malo brašna, preko stavite drugi krug testa, premažite sa uljem i pospite brašnom, tako stavite treće i četvrto testo. Poslednje (četvrto) testo ne treba da nauljite, već samo pospite brašnom. Razvucite slojeve testa oklagijom i stavite u tepsiju prečnika 24 cm. Testo treba da viri iz tepsije, i rukama malo pritisnite pri dnu da lepo prijanja.

ITALIJANSKA TRADICIONALNA USKRŠNJA PITA: Isprobajte i vi recept za ukusno testo filovano spanaćem, rikotom i jajima koje će upotpuniti vašu svačanu trpezu
Foto: Printscreen/YT slaganje-testa

Sipajte fil sa spanaćem i lepo poravnajte. Kašikom napravite 5 udubljenja u koja ćete staviti jaja.

ITALIJANSKA TRADICIONALNA USKRŠNJA PITA: Isprobajte i vi recept za ukusno testo filovano spanaćem, rikotom i jajima koje će upotpuniti vašu svačanu trpezu
Foto: Printscreen/YT jaja-u-filu

Pospite sa još parmezana, pa odsecite višak testa. Četiri preostale loptice od testa razvucite u obliku kruga kao i prve četiri loptice. I slažite jedno na drugo (skroz isti postupak).

ITALIJANSKA TRADICIONALNA USKRŠNJA PITA: Isprobajte i vi recept za ukusno testo filovano spanaćem, rikotom i jajima koje će upotpuniti vašu svačanu trpezu
Foto: Printscreen/YT slaganje-testa-koje-pokriva-pitu

Izrežite višak testa, pa testo sa ivice savijte ka unutra.

ITALIJANSKA TRADICIONALNA USKRŠNJA PITA: Isprobajte i vi recept za ukusno testo filovano spanaćem, rikotom i jajima koje će upotpuniti vašu svačanu trpezu
Foto: Printscreen/YT kako-da-slozite-testo

Napravite nožem na sredini pite malu rupu, stavite metalni kao "dimnjak", da bi tokom kuvanja para izlazila (kao na slici). Premažite sa umućenim jajetom i pecite na 200°C nekih 50-60 minuta.

Ostavite da se ohladi u posudi 15-20 minuta, pa tek onda izvadite.

ITALIJANSKA TRADICIONALNA USKRŠNJA PITA: Isprobajte i vi recept za ukusno testo filovano spanaćem, rikotom i jajima koje će upotpuniti vašu svačanu trpezu
Foto: Printscreen/YT pravljenje-pite
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: stvarukusa.rs