Za proslave koje se slave na našem podneblju, neizostavna su neka jela kao što je ruska salata, slavski ili kolač namenjen za određene praznike, sitni kolači, sarma kao tradicionalno srpsko jelo...
Ipak, svaki od verskih praznika nosi neki određeni običaj, pa i specijalitet koji beleži taj praznik.
Kada govorimo o Uskrsu, simbol su farbana i lepo dekorisana jaja. Prvo jaje, čuvarkuća, farba se u crvenu boju i simbolizuje zdravlje, sreću i blagostanje tokom naredene godine.
Ono što je takođe, na bogatoj trpezi, neizostavno na dan Uskrsa jeste jagnjetina. Postoji više recepata i načina pripreme, a mi vam nudimo dva najbolja.
Isprobajte i uživajte u praznicima.
Jagnjetina ispod sača u kućnim uslovima
Sastojci:
- 1.5 kg jagnjetine
- oko 100 ml ulja
- 400 ml belog vina
- 500 ml vode
- pola praziluka
- 2 srednje glavice crnog luka
- 1 glavica belog luka
- 2 šargarepe
- oko 1 kg krompira
- so, biber
- začinska paprika
- ruzmarin, peršun
Priprema:
Jagnjetinu posolite i ređajte u zemljanu posudu ili koju već imate. Oko mesa poređajte krompir isečen na polovine ili četvrtine (zavisi od veličine). Sipajte ulje preko, pa dodajte seckani beli luk, ruzmarin, praziluk isečen na kolutove, šargarepu isečenu na kolutove, krupno seckan crni luk i sve opet prelijte uljem. Začinite peršunom, biberom i začinskom paprikom, pa zalijte vinom. Na kraju posolite, stavite još malo ruzmarina i vode. Poklopite i pecite na 200°C nekih 2-3 sata. Posle sat i po vremena izvadite meso iz rerne, dobro promešajte i izvucite meso na površinu. Kada ste dobro promešali vratite u rernu.
Jagnjetina iz rerne
Sastojci:
- 2 kg jagnjetine (plećka sa kostima)
- 2 crna luka
- 1 ceo beli luk
- 6 grančica svežeg ruzmarina
- 6 grančica svežeg timijana
- 2 paradajza
- 1 kašika origana
- 6 krompira
- sok od ½ limuna
- 1 kašika začinske paprike
- 100 ml belog vina
- so, biber
- maslinovo ulje
Priprema:
Zagrejte rernu na 160°C. Tepsiju poprskajte maslonovim uljem, pa na dno stavite krupno sečen crni luk, a veće čenove belog luka prepolovite na pola, manje stavite cele. Preko luka stavite 3 ruzmarina i 3 timijana, 1 krupno isečen paradajz, so, biber i pola kašike origana. Preko stavite jagnjetinu, a okolo poređajte krompir isečen na četvrtine. Poprskajte maslinovim uljem i limunovim sokom. Preko mesa i krompira sipajte začinsku papriku, so, biber i ostatak origana i malo utrljajte.
Stavite ostatak ruzmarina i timijana i paradajz isečen krupno na meso. Pomešajte vino sa 50 ml vode i sipajte preko svega, ali ne preko mesa. Pokrijte sa pek papirom, a krajeve papira stavite unutar tepsije. Zatim to prekrijte sa aliminijumskom folijom, ali pazite da dobro stavite foliju kako ne bi izlazila para.
Pecite u rerni na 160°C nekih 3 sata. Zatim izvadite i ostavite pokriveno, rernu uključite na 230°C. Kada se rerna zagreje skinite foliju i papir, pa prelijte meso i krompir sa sokom iz tepsije. Stavite u rernu na nekih 5 minuta da se zapeče meso.
Poslužite tako što ćete iseći meso, pa stavite na tanjir, krompir poređajte sa strane, a sok iz tepsije prespite u neku posudu, pokupite ulje sa vrha i prelijte meso i krompir u tanjiru. Možete da poslužite i zelenu salatu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem