Nakon Uskrsa svima nam ostanu neiskorišćenja jaja. Ona imaju ograničeni rok trajanja, a da ne biste bacili ostatak, ovo su predlozi kako da ih iskoristite za ukusna jela.

Napravite, u zavisnosti od toga koliki je višak, sledeća jela sa našeg menija:

1. Jaja punjena ruskom salatom

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 200 g ruske salate
  • peršun

Priprema:

Tvrdo kuvana jaja isecite po dužini i izvadite žumanca. Žumanca zajedno sa ruskom salatom dobro izmešajte, pa punite jaja. Ukrasite peršunom.

2. Slana poslastica: Mimoza salata za 30 minuta

Sastojci:

  • 200 g rendane šunke
  • 200 g rendanog kaškavalja
  • 3 tvrdo kuvana i rendana jaja
  • 100 g majoneza
  • 3 veća rendana krompira
  • 2 kisele pavlake
  • so

Prirpema:

Šunku, kačkavalj, jaja i krompir posolite i promešajte. Prelijte majonezom i kiselom pavlakom, sjedinite i salata je gotova.

3. Mešana salata sa jajima

Sastojci:

  • 1 glavica zelene salate
  • 1 glavica endivije
  • 1 glavica zimske salate
  • 1 veza rotkvica
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 veza rukole
  • 4 paradajza
  • 1/2 kašičice senfa
  • 2 kašike sirćeta
  • so, biber
  • 4 kašike ulja
  • po vezu seckane mirođije, vlašca, peršuna
  • 4 tvrdo kuvana jajeta

Priprema:

Očistite glavice svih nabrojanih salata, operite ih i prosušite trešenjem. Zelenu salatu i zimsku salatu iseckajte na komade veličine zalogaja. Endiviju isecite na široke trake. Dobro očistite, operite, osušite i isecite rukolu. Crni luk i isecite na prstenove. Operite rotkvice i paradajz, očistite i isecite na tanke kriške tj. trake.

Za dresing je potrebno da pomešate senf, med i kašiku hladne vode. Posolite i pobiberite. Dodajte začinsko bilje i ulje i promešajte.

Salate, rukolu, crni luk, rotkvice i paradajz pomešajte sa dresingom u velikoj činiji za salatu. Oljuštite tvrdo kuvana jaja, isecite na osmine i servirajte na salati.

4. Najukusniji rolat od spanaća i krompira sa jajima

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 350 g spanaća
  • 7 jaja (3 živa i 4 kuvana)
  • 50 g maslaca
  • so

Priprema:

Krompir skuvajte u posoljenoj vodi. Kad se ohladi, oljuštite i izrendajte. Spanać potopite u posoljenu vrelu vodu. Ocedite i sitno iseckajte. Dodajte u narendan krompir zajedno sa narendanom glavicom luka. U smesu dodajte 3 umućena jaja. Posolite i pobiberite. Sve promešajte, dok se ne dobije homogena smesa. Razvucite preko aluminijumske folije.

Preostala 4 kuvana jajeta stavite u jedan kraj kore sa spanaćem. Uz pomoć folije koru uvijte u rolat i stavite u podmazan pleh. Prelijte rastopljenim maslacem. Pecite na 200°C.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: stvarukusa.rs