Nakon Uskrsa svima nam ostanu neiskorišćenja jaja. Ona imaju ograničeni rok trajanja, a da ne biste bacili ostatak, ovo su predlozi kako da ih iskoristite za ukusna jela.
Napravite, u zavisnosti od toga koliki je višak, sledeća jela sa našeg menija:
1. Jaja punjena ruskom salatom
Sastojci:
- 10 jaja
- 200 g ruske salate
- peršun
Priprema:
Tvrdo kuvana jaja isecite po dužini i izvadite žumanca. Žumanca zajedno sa ruskom salatom dobro izmešajte, pa punite jaja. Ukrasite peršunom.
2. Slana poslastica: Mimoza salata za 30 minuta
Sastojci:
- 200 g rendane šunke
- 200 g rendanog kaškavalja
- 3 tvrdo kuvana i rendana jaja
- 100 g majoneza
- 3 veća rendana krompira
- 2 kisele pavlake
- so
Prirpema:
Šunku, kačkavalj, jaja i krompir posolite i promešajte. Prelijte majonezom i kiselom pavlakom, sjedinite i salata je gotova.
3. Mešana salata sa jajima
Sastojci:
- 1 glavica zelene salate
- 1 glavica endivije
- 1 glavica zimske salate
- 1 veza rotkvica
- 1 glavica crnog luka
- 1 veza rukole
- 4 paradajza
- 1/2 kašičice senfa
- 2 kašike sirćeta
- so, biber
- 4 kašike ulja
- po vezu seckane mirođije, vlašca, peršuna
- 4 tvrdo kuvana jajeta
Priprema:
Očistite glavice svih nabrojanih salata, operite ih i prosušite trešenjem. Zelenu salatu i zimsku salatu iseckajte na komade veličine zalogaja. Endiviju isecite na široke trake. Dobro očistite, operite, osušite i isecite rukolu. Crni luk i isecite na prstenove. Operite rotkvice i paradajz, očistite i isecite na tanke kriške tj. trake.
Za dresing je potrebno da pomešate senf, med i kašiku hladne vode. Posolite i pobiberite. Dodajte začinsko bilje i ulje i promešajte.
Salate, rukolu, crni luk, rotkvice i paradajz pomešajte sa dresingom u velikoj činiji za salatu. Oljuštite tvrdo kuvana jaja, isecite na osmine i servirajte na salati.
4. Najukusniji rolat od spanaća i krompira sa jajima
Sastojci:
- 500 g krompira
- 1 glavica crnog luka
- 350 g spanaća
- 7 jaja (3 živa i 4 kuvana)
- 50 g maslaca
- so
Priprema:
Krompir skuvajte u posoljenoj vodi. Kad se ohladi, oljuštite i izrendajte. Spanać potopite u posoljenu vrelu vodu. Ocedite i sitno iseckajte. Dodajte u narendan krompir zajedno sa narendanom glavicom luka. U smesu dodajte 3 umućena jaja. Posolite i pobiberite. Sve promešajte, dok se ne dobije homogena smesa. Razvucite preko aluminijumske folije.
Preostala 4 kuvana jajeta stavite u jedan kraj kore sa spanaćem. Uz pomoć folije koru uvijte u rolat i stavite u podmazan pleh. Prelijte rastopljenim maslacem. Pecite na 200°C.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom