Svake godine domaćice ofarbaju više jaja nego što im treba, jer žele da isprobaju različite tehnike. Zato posle Uskrsa ostane gomila kuvanih jaja koja se nisu pojela. Kako ne biste morali da ih bacite, a da ih jedete bez ičega nije zanimljiv. Predlažemo vam 3 fantastična recepta koja su zbog kuvanih jaja fantastična.
Ako želite možete da napravite i brznski doručak.
MESNI ROLAT SA KUVANIM JAJIMA
Sastojci:
- 1 kg mlevenog mesa
- 1 crni luk
- 2 jajeta
- 100 g prezli
Za punjenje:
- 4 kuvana jajeta
- tvrdi sir
- kiseli krastavci
- masline
Priprema:
Mleveno meso začinite po želji, pa dodajte jaja, izblendirani crni luk i prezle i sjedinite. Ostavite u frižideru sat vremena. Alu foliju premažite maslinovim uljem koje ste pomešali sa slatkom paprikom. Rasporedite meso u obliku pravouganika. Na sredinu stavite 4 kriške sira, pa preko kuvana jaja, a iznad i ispod jaja poređajte masline i kisele krastavce. Urolajte sa folijom. Stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 240°C oko 50 minuta. Uklonite foliju i pospite rendanim sirom, pa dopecite na 200°C oko 15 minuta.
KREMASTA SALATA SA KUVANIM JAJIMA
Sastojci:
- 12 kuvanih jaja
- 7 kiselih krastavčića
- mirođija
- 2 kašike senfa
- 3 kašike kisele pavlake
Priprema:
Jaja skuvajte i isecite na sitne kocke, kao i krastavčiće. Procedite krastavce i dodajte u jaja, kao i seckanu mirođiju. Dodajte senf, pavlaku, posolite i pobiberite, pa dobro promešajte.
NAPOLEON SLANA TORTA
Sastojci:
- 1 kg lisnatog testa
- 2-3 mlada luka/praziluk
- 4 kuvana jaja
- 2 kuvane šargarepe
- 2 čene belog luka
- 200 g krem sira
- 250-300 g tunjevine u konzervi
- 100 g majoneza
- so
Priprema:
Lisnato testo odmrznite i malo razvaljajte. Izrežite 4 kore dimencija 25x19 cm. Preostalo testo spojite, razvaljajte i isecite petu koru istih dimenzija. Na pleh obložen pek papriom stavite kore, izbockajte ih viljuškom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Ispecite i ostatke testa oni će vam trebati za dekoraciju. Neka se kore ohlade.
Šargarepu izrendajte na krupno i dodajte joj sitno seckani beli luk. Sve posolite, sipajte majonez preko i promešajte. U drugoj posudi izrendajte jaja na krupno, posolite i dodajte majonez, pa promešajte.
Prvu koru namažite sa malo majoneza, pa stavite tunjevinu preko. Zatim stavite drugu koru i premažite sa šaragarepom. Treću tortu premažite majonezom, pa stavite jaja. Stavite četvrtu koru, premažite majonezom i stavite preostalu tunjevinu. Na kraju stavite petu koru. Pokrijte tortu providnom folijom i stavite dasku za sečenje na vrh torte, pa je opteretite nečim. Stavite tortu sa opterećenjem u frižider najmanje 12 sati.
Pokrijte tortu krem sirom odozgo i sa strane. Pečene mrvice lisnatog testa sameljite u mrvice. Pospite tortu mrvicama sa svih strana. Usitnite mladi luk ili praziluk. Na vrh torte dijagonalno stavite seckani luk. Tortu ukrasite semenkama nara na vrhu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus