PRAZNIČNA POGAČA: Umesite testo bez puno truda, podelite na loptice i zapecite - nikad prostije 

Kada izneste vruću cvet pogaču na sto razgrabiće se odmah.

Printscreen/YT/Home kitchen with Danny

Umesite testo i naparavite najmekšu pogaču koju možete da služite kad su praznici ili na večeri sa prijateljima. Uz nju servirajte sireve, kajmak, šunku... Miris pogače će okupiti celu porodicu za stolom i posle dužeg vremena ćete svi zajednom doručkovati ili večerati. Nemojte da brinete sve i ako ste neiskusna domaćica jer se testo lako mesi, a posle ga samo podelite na 7 delova i stavite u tepsiju. 

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 25 g kvasca 
  • 400 ml mleka 
  • 100 g jogurta 
  • 60 g istopljenog putera 
  • 1 jaje 
  • 1 žumance + 10 ml mleka
  • 1 kašika soli 
  • 1 kašika šećera 
  • susam

Priprema:

U činiji pomešajte zagrejano mleko, jogurt, jaje, šećer, kvasac i 400 g prosejanog brašna. Dobro promešajte. Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite 30 minuta da se aktivira kvasac. Zatim dodajte so, istopljeni puter i preostalo prosejano brašno. Umesite testo. Podelite na 7 delova i oblikujte loptice. Poređajte ih u pleh podmazan uljem ili puterom. Pokrijte tepsiju plastičnom folijom i ostavite da se diže 30 minuta. Onda ga premažite umućenm žumancetom i mlekom. Pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.