Sastojci:

  • 150 g heljdinog brašna
  • 1 ½ kašičice praška za pecivo
  • 50 g ljuski psilijuma
  • 300 ml vode
  • 3 jajeta
  • 2 kašičice jabukovog sirćeta
  • 1 kašičica soli
  • 2–3 kašike semenki suncokreta i maka

Priprema:

Ako volite zdrave i hranljive pogačice bez glutena, ovaj recept je baš za vas. Kombinacija heljdinog brašna i psilijum ljuski čini testo laganim, a dodatak semenki suncokreta i maka daje prijatnu hrskavost i bogat ukus. Pogačice su jednostavne za pripremu, savršene za doručak ili užinu, i idealne za sve koji izbegavaju gluten.

SavetI:

- Da bi pogačice bile mekše, nakon pečenja prekrijte ih krpom i ostavite da odstoje 10 minuta.

- Psilijum ljuske pomažu u vezivanju testa i daju volumen bez glutena, pa nemojte ih izostaviti.

- Dodavanje semenki po vrhu ili u testo daje dodatnu hrskavost i ukus.

U velikoj činiji pomešajte heljdino brašno, prašak za pecivo, ljuske psilijuma i so. U posebnoj posudi umutite jaja, vodu i jabukovo sirće. Sipajte tečne sastojke u suve i dobro izmešajte da se sjedine. Smesa će biti gustog testa. Po želji umešajte semenke suncokreta i maka za rolnice ili ih pospite po vrhu.

Oblikujte pogačice (možete ih praviti kao male loptice ili rolnice) i poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C sa ventilatorom 30–40 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju i čvrstu koricu.

Bonus video

00:45
Recept za pogačice kraljice Elizabete Izvor: Instagram/theroyalfamily