Sastojci:

  • 300 g zelenog sočiva
  • 60 g lanenog semena
  • 120 ml vode
  • 80 g ljuski psilijuma
  • 50 g semena susama

Priprema:

Ove pogačice su pravo rešenje kad vam treba nešto zasitno, zdravo i lako za poneti. Prave se bez brašna, pune su vlakana i mogu da stoje danima bez da izgube svežinu.

Savet:

Ako želite hrskaviju koricu, pred kraj pečenja uključite ventilator ili pojačajte temperaturu na 200°C na 5 minuta.

Potopite sočivo u hladnu vodu i ostavite da stoji preko noći (ili najmanje 6 sati), pa ga ocedite. Ubacite sočivo u blender ili secka i izblendirajte dok ne dobijete gustu smesu (može ostati poneka cela zrna). Dodajte laneno seme, psilijum, susam i vodu. Dobro promešajte i ostavite da odstoji 10–15 minuta da se smesa stegne. Rukama oblikujte male pogačice i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pospite ih susamom. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Ostavite da se prohlade pre služenja.

Bonus video

00:45
Recept za pogačice kraljice Elizabete Izvor: Instagram/theroyalfamily