Sastojci:
- 470 g univerzalnog brašna
- 1 kašika šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 180 g putera
- 180 g kuvane šunke, isečene na kockice
- 180 g krupno rendanog kačkavalja
- 120 ml pavlake za kuvanje, ili više po potrebi
- 1 veliko jaje, umućeno
- 1 kašičica vode
- 1 prstohvat soli
Recept za pogačice sa sirom i šunkom:
Kako biste napravili ove pogačice, u velikoj posudi za mešanje pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Koristite sekač za testo da isečete puter u smesu. Umešajte šunku i krupno rendani kačkavalj, dok se ravnomerno ne sjedine.
Navlažite smesu brašna pavlakom dok testo ne počne da se skuplja. Dodajte još malo pavlake, mleka ili vode ako vam se testo čini suvim. Okrenite testo na pobrašnjenu radnu površinu i preklopite ga do sebe. Nežno razvucite testo, i mesite ga 3 ili 4 puta. Lagano pobrašnite oklagiju i razvaljajte testo na debljinu od 1,5 do 2 cm, povremeno okrećući testo za četvrtinu okreta.
Isecite oblike pogačica blago pobrašnjenim sekačem za kolače prečnika 7,5 cm. pritisnite sekač pravo nadole, bez uvijanja. Ostatke testa spojite i isecite po potrebi. Obložite pleh papirom za pečenje i stavite isečene pogačice na pleh.
Umutite jaje, vodu i prstohvat soli u maloj posudi. Premažite vrhove pogačcie rastvorom od jaja i stavite u frižider na oko 20 minuta. Zagrejte rernu na 235 stepeni C. Ponovo premažite vrh pogačica smesom od jaja. Pecite ih u sredini zagrejane rerne dok vrh ne postane hrskav i blago rumen, 15 do 20 minuta. Servirajte ih tople ili na sobnoj temperaturi. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i domaće pogačice od samo 4 sastojka.
Pročitajte kako se prave domaće slane pogačice
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini