Sastojci:

  • 1 pakovanje gotovog testa (lisnato, pizza ili tanko dizano)
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • ½ kašičice origana
  • So, biber, beli luk u prahu – po ukusu
  • 100 g šunke (po izboru)
  • 50 g pečuraka (tanko sečenih)
  • 1 mala glavica crnog luka (sitno seckana)
  • 100 g rendane mocarele
  • 1 žumance (za premazivanje)

Priprema:

Kad vam dosadi klasična pica, a ipak vam se jede nešto slično – pica vekna je pravi izbor. Pravi se od razvučenog testa, puni se omiljenim sastojcima kao prava pica, urola kao savijača, pa se peče cela i na kraju seče na fine rolate. Hrskava spolja, sočna iznutra, savršena je za grickanje, druženja, užinu za školu, pa čak i večeru kad hoćete da oduševite sve za stolom.

Savet:

Testo urolajte čvrsto, ali ne previše zategnuto – tako će fil ostati ravnomerno raspoređen i neće curiti. Ako želite dodatnu hrskavost, pre pečenja pospite veknu kašičicom kukuruznog brašna.

Razvucite testo na pobrašnjenoj podlozi u pravougaonik debljine oko 0,5 cm.

U činijici pomešajte paradajz pire, maslinovo ulje, origano i začine po ukusu. Premažite celu površinu testa ovim sosom. Pospite rendani sir, pa rasporedite šunku, pečurke i seckani luk. Pažljivo urolajte testo u čvrstu veknu, počevši sa duže strane, kao savijaču. Prebacite na pleh obložen papirom za pečenje.

Premažite veknu žumancetom i po želji pospite susamom ili sirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 220°C oko 25–30 minuta, dok lepo ne porumeni. Ostavite da odstoji 5 minuta, pa secite na debele rolate i poslužite toplo.

Bonus video

00:17
Recept za hrskave pica štapiće od lisnatog testa Izvor: Instagram/silviaerosmarino