Sastojci:

  • oko 450 g brašna
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice suvog instant kvasca
  • 2 kašičice soli
  • oko 360 ml mlake vode

Priprema:

Ovaj domaći hleb je dokaz da ne morate da budete pekar da biste napravili savršenu veknu. Bez gnječenja, sa jednostavnim preklapanjem testa i pečenjem uz dodatak pare, dobijate zlatnu koru i prozračnu unutrašnjost.

Napomena:

Sat vremena pre pečenja uključite rernu na 230°C. Postavite rešetku u sredinu, a na donju rešetku stavite praznu metalnu tepsiju da se zagreje zajedno sa rernom.

U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer, kvasac i so. Dodajte mlaku vodu i mešajte varjačom ili rukom dok ne dobijete lepljivo testo bez suvih delova brašna. Pokrijte testo krpom ili providnom folijom i ostavite da odmara 30 minuta na sobnoj temperaturi.

Posle 30 minuta, pokvasite ruke i lagano rastegnite testo s jedne strane i preklopite ga ka sredini. Okrenite činiju i ponovite još tri puta sa ostale tri strane (ukupno 4 rastezanja). Pokrijte i ostavite da odmori još 30 minuta. Ponovite ceo proces rastezanja i preklapanja još jednom. Nakon toga, ostavite testo da odmori još 20 minuta.

Istresite testo na blago pobrašnjenu površinu i oblikujte ga u veknu. Prebacite ga na pleh obložen papirom za pečenje ili blago pobrašnjen. Pokrijte i ostavite da naraste 1–2 sata, dok se ne udvostruči.

Kada je hleb nadošao, lagano ga pobrašnite i zarežite oštrim nožem ili žiletom. Stavite veknu na srednju rešetku, a u vrelu tepsiju ispod brzo sipajte oko 600 ml vrele vode – para će stvoriti hrskavu koru. Brzo zatvorite vrata rerne. Pecite 25 minuta sa parom, zatim pažljivo izvadite donju tepsiju sa vodom i pecite još 15–20 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Izvadite hleb iz rerne i ostavite ga da se ohladi najmanje 30 minuta pre sečenja, kako se unutrašnjost ne bi zbila.

Bonus video

00:26
Kako se pravi hleb sa belim lukom Izvor: Instagram/foodiies_lifee