Sastojci:
- 4 jajeta
- 1 kašičica soli
- 500 g brašna
- 300 ml mleka
- 100 ml ulja
- 100 g feta sira
- 80 g tvrdog sira (kačkavalj, trapist i sl.)
- 2 srednja paradajza
- 2 srednja krompira
- 1 slatka paprika
- 1 veza peršuna
- 2 kašičice praška za pecivo
Priprema:
Kad se spoje bogatstvo domaće kuhinje i šarm italijanskog ukusa, dobijete pitu koja je puna svega – ali sa malim zaokretom. Za razliku od klasične srpske carske pite, koja najčešće ima krompir, kiselo mleko i više “težine”, italijanska varijanta je lakša, šarenija i mirisnija – više povrća, više začinskog bilja, a sir ide u dva-tri sloja i daje pun ukus bez preterane masnoće. Peršun dominira, a slatka paprika i paradajz donose osveženje.
Ogulite i izrendajte krompir. Paradajz i papriku sitno iseckajte, peršun usitnite. Umutite jaja sa solju. Dodajte mleko i ulje, pa postepeno umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo. U smesu dodajte izrendan krompir, seckan paradajz, papriku i peršun. Dodajte izmrvljen feta sir i narendan tvrdi sir. Sve dobro promešajte da se sastojci ravnomerno rasporede.
Sipajte smesu u podmazan i pobrašnjen pleh ili obložen papirom za pečenje. Poravnajte i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–45 minuta, dok ne porumeni i čačkalica izađe suva.
Bonus video
