Sastojci:
Testo:
- 20 g svežeg kvasca
- 250 ml mleka (mlakog)
- 1 kašičica šećera
- 500 g brašna
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 50 g maka
- 80 ml ulja
- Prstohvat soli
- 100 g putera
- 75 g sira (kačkavalj ili slani beli sir)
Za premazivanje:
- 1 jaje
- Malo soli
- susam i kim
Priprema:
Kad u kući zamirišu ove pogačice, zna se – pravi se nešto kao nekad kod bake. Spoj maka i sira možda deluje neobično, ali u ovim pogačicama sve legne taman kako treba, mak daje finu teksturu i blagu orašastu notu, a sir se lepo topi i veže slojeve testa. Idealne su uz jogurt, za doručak, večeru ili kad naiđu gosti.
Rastvorite kvasac u mlakom mleku sa kašičicom šećera i ostavite da zapeni. U veću posudu sipajte brašno, dodajte so, mak, jaje, ulje i nadošli kvasac. Umesite glatko testo. Razvucite polovinu testa u pravougaonik. Pospite narendanim sirom (ili kačkavaljem), pa razvucite i drugu polovinu testa i stavite preko. Blago razvucite oklagijom da se spoje, pa preklopite i umotajte u providnu foliju. Stavite u frižider da odmori 20 minuta.
Izvadite, razvucite testo na debljinu 1–1,5 cm. Vadite pogačice čašom i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite umućenim jajetom, posolite i pospite susamom i kimom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.
Bonus video
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije