Sastojci:
Za kore:
- 400 g brašna
- ¼ kašičice soli
- 120 ml hladne vode
- 4 kašike ulja
Za fil:
- 450 g mlevenog pilećeg mesa
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 4 kašike senfa
- 5 stabljika mladog luka, tanko isečenih
- 2 jajeta
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice od pileće kocke
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice šećera
Recept za turske pitice sa piletinom i mladim lukom:
Kako biste napravili pite, prvo napravite testo. Pomešajte suve sastojke. U velikoj posudi umutite brašno i so. Postepeno dodajte vodu. Sipajte hladnu vodu dok mesite, dok testo ne postane glatko i elastično, oko 5-7 minuta. Dodajte ulje i kratko mesite dok se potpuno ne sjedini. Oblikujte 3 jednake kuglice. Potpuno ih potopite u posudu sa uljem. Ostavite da odstoje najmanje 2 sata.
Zatim pripremite fil. Zagrejte tiganj na srednjoj vatri. Pržite crni i beli luk dok ne zamirišu i ne postanu providni, oko 3-4 minuta. Dodajte mleveno pileće meso i senf. Pržite, često mešajući, oko 8-10 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi 5 minuta. Umešajte 2 jajeta, so, komadić kocke, biber i šećer. Umešajte polovinu mladog luka.
Na pobrašnjenoj površini razvucite jednu kuglicu testa rukama od sredine ka spolja, a zatim koristite oklagiju dok ne postane tanka kao papir i skoro providna. Zagrejte tiganj sa uljem na srednjoj vatri. Stavite razvučeno testo u tiganj, ostavljajući ivice da vise preko strana.
Kašikom stavite fil u sredinu. Brzo preklopite ivice koje vise da biste napravili zatvorenu kesicu. Pržite dok ne postane hrskavo, 3-4 minuta sa svake strane dok ne porumeni. Ponovite sa preostalim testom i filom. Malo ohladite, isecite na kvadrate i odmah servirajte. Možda ćete želeti da napravite i tursku pitu sa prazilukom i sirom.
Pročitajte kako se pravi jednostavan burek sa spanaćem i sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa