Zanimljiva pita sa patlidžanom i pire krompirom oduševiće svakoga na prvi zalogaj. Ovo su dva recepta u jednom, jer se na lisnato testo stavlja rolat od patlidžana. Izgledom dosta podseća na hleb, a i ako deluje komplikovano, vrlo je jednostavna za pripremu. Možete da je služite za večeru ili ako vam dođu gosti.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- maslinovo ulje
- 500 g kuvanog krompira
- peršun
- 60 g parmezana
- 150 g kuvane šunke
- 200 g mocarela sira
- 1 lisnato testo
- 1 žumance
- susam
Priprema:
Patlidžan isecite na kriške i premažite ih uljem i posolite. Prebacite ih u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. U činiju stavite kuvani krompir, maslinovo ulje, so, seckani peršun, parmezan i izgnječite dok se sve dobro ne sjedini. Na dasku za sečenje stavite providnu foliju i poređajte patlidžan, prvo 1 red vertikalno, pa 1 red horizontalno i opet vertikalno. Premažite krompirom, pa stavite šunku i sir i urolajte. Ostavite u frižideru 30 minuta. Lisnato testo razvucite oklagijom, pa stavite rolat od patlidžana na sredinu testa. Isecite testo sa prednje i zadnje strane i zalepite za rolnu. Takođe, jednu stranu peciva zalepite za rolnu. Druga strana testa se iseče na trake i sa svakom trakom pokrijete rolat. Premažite umućenim žumancetom i pospite susamom. Pecite u rerni na 200°C oko 30 minuta.
Izvor: Stvar ukusa