EVO KAKO DA NAPRAVITE PRAVU PITU KROMPIRUŠU: Za manje od 300 dinara dobićete izdašan obrok za celu porodicu

Pored one sa mesom, krompiruša je jedna od omiljenijih pita na našim prostorima.

Shutterstock

Krompiruša je najbolja ako se pravi od domaćih razvijenih kora, ali ako nemate dovoljno vremena i iskustva poslužiće i one kupovne. Ovako napravljena neće se razlikovati od pite koju se nekada pravile naše bake. Bitno je da luk lepo izdinstate da bi dobili onaj prepoznatljivi slatkast ukus.

Sastojci:

  • 2 kg krompira
  • 500 g kora
  • 4 glavice crnog luka
  • 1 šolja ulja
  • 1 kašičica bibera
  • so

Priprema:

Krompir isecite na sitnije kocke, pa ga stavite da se bari, ali nemojte da ga prekuvate. Kada je napola skuvan procedite pa u njega dodajte sitno seckani luk koji ste prethodno izdinstalni na ulju i sve začinite. Odvajajte po tri kore. Svaku premažite sa uljemi ređajte jednu preko druge. Na treću ravnomerno rasporedite fil, urolajte i stavite u podmazan okrugli pleh. Postupak ponavljate dok ne potrošite sav fil i kore. Pre pečenja odozgo je premažite uljem. Krompirušu pecite u zagrejanoj rereni, na 180 stepeni, 45 minuta ili dok lepo ne porumeni. Kada je gotova izvadite je iz šporeta i i prelijte prokuvalom vodom sa malo soli. Prekrijte i ostavide da se malo prohladi pre služenja. 

Izvor: Stvar ukusa