RAZLISTANA PITA SA SIROM: Umesto ređanja kora isecite ih na trakice  - uspeće i onima sa manje iskustva 

Razlistana pita silčno se sprema kao gibanica, ali postoji jedna mala razlika.

Shutterstock

Pite su uglavnom mnogima omiljeni izbor za doručak mnogih ljudi, bilo da je sa sirom, mesom, ili spanaćem. Pripema ove pite nije komplikovana, a razlikuje se od klasične gibanice po tome što se kore seku na trake i prelivaju filom. U ovom receptu koristi se sir, a vi možete da odaberete nadev po želji. 

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 400 g sira
  • 150 ml jogurta
  • 200 ml mleka
  • 200 ml kisele vode
  • 100 ml ulja
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Od celog pakovanja kora, odvojte pet kora, a četiri složite na prethodno nauljen pleh, tako da stranice kora vire. U činiji pomešajte kisele vodu, ulje i so. Kore prelijte sa četiri kašike ove smese. Preostale kore uvijte u rolat, pa ih secite na trake, otprilike jedan cenimetar širine. Isečene tračice razlistajte i rasporedite po plehu. Prelijte ih sa još četiri kašike smese od kisele vode i ulja.
U posudi izmrvite sir, pa dodajte jaja, prašak za pecivo, jogurt i mleko. Sjedinite, pa prelijte preko kora. Zatvorite pitu korama koje vire i opet prelijte sa smesom od kisele vode. Koru koja vam je preostala stavite preko pite i dobro je "ušuškajte".
Pitu na par mesta probodite viljuškom i pecite na 180 C nekih 45 minuta.

Izvor: Stvar ukusa