ŠARENA PROLEĆNA PITA OD POVRĆA: Biće mekana i sočna, a najlepša je s domaćim majonezom

Prolećna pita od povrća oduševiće vas na prvi zalogaj.

Printscreen/YT/ Frische Rezepte

Kada vam treba brza ideja za večeru ili šarena pita da ulepša svečani sto onda vaš izbor neka bude prolećna pita od povrća. Kore vam nisu potrebne, sve sastojke pomešate u tepsiji i zapečete. Uz pitu poslužite domaći majonez bez jaja, a ako ga budete pravili kao što smo u nastavku teksta napisali garantovano će vam uspeti. 

Sastojci:

  • 2 šargarepe
  • 350 g krompira 
  • 1 tikvica
  • 1 crni luk
  • 2-3 čena belog luka
  • peršun, mirođija
  • 3 jajeta 
  • 30 g prezli 
  • 30 ml maslinovog ulja 

Za majonez: 

  • 150 ml ulja 
  • 100 ml mleka 
  • 2 kašike dižon senfa 
  • sok od 1/2 limuna

Priprema:
Izrendajte šargarepu, crni luk, krompir i tikvicu. Stavite u nauljenu vatrostalnu posudu. Dodajte mleveni beli luk i seckanu mirođiju i peršun, jaja, prezle, maslinovo ulje i začine po želji. Dobro promešajte da se sve sjedini. Pecite na 180°C oko 50 minuta. 

Domaći majonez: Pomešajte ulje i mleko i sjedinite štapnim mikserom. Dodajte senf i limunov sok, pa posolite i pobiberite. Opet sjedinite štapnim mikserom. Sipajte u posudu i poslužite sa pitom. 

Izvor: Stvar ukusa