TRADICIONALNA BOSANSKA MASLENICA: Pita od domaćih razvučenih kora, a jedan sastojak im daje posebnu hrskavost

Napravite pitu maslenicu po tradicionalnom receptu.

Printscreen/YT/Binin Sahan

Ukoliko ste ljubitelj pita, gibanica i domaćih kora ovaj recept je odličan izbor za vas. Tradicionalna bosanska pita maslenica poznata je širom Balkana, a ne morate da budete posebno vešti da bi vam uspela. 

Maslenica se nekada premazivala samo mašću ili uljem, a danas se u receptima koristi maslac, što joj daje još lepši ukus, a kore su od njega posebno krckave, pa je rado probaju i oni koji nisu ljubitelji ove pite.

Sastojci:

Za testo:

  • 650 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 550 ml vode

Za preliv:

  • 100 ml ulja
  • 125 g maslaca

Priprema:

Zamesite glatko testo od brašna, soli i vode. Testo pokrijte folijom i ostavite da "odmori" 20-30 minuta. Potom podelite testo na dva dela, pa svaki deo malo premesite i oblikujte jufku. Jufke ostavite pokrivene da odstoje desetak minuta, pa ih razvucite u krug. Tanjir na koji ćete staviti jufku podmažite uljem, stavite razvučenu jufku, odozgo premažite uljem i ostavite prekrivenu pola sata da odstoji. Zatim jufke prebacite na pamučni stolnjak i u krug razvlačite koru. Rastopite maslac. Ostavite dve kašike rastopljenog maslaca i dve kašike ulja sa strane. Razvučenu jufku premažite preostalim maslacem i uljem, pa je preklopite na pola, pa opet na pola i još jednom tako. Podmažite uljem okruglu tepsiju u kojoj ćete peći pitu. Savijenu jufku prebacite u tepsiju i "ušuškajte" krajeve. Odozgo je prelijte maslacem i uljem koje ste odvojili. Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa pecite pitu pola sata. 

Izvor: Telegraf.rs