Tikvice su, pored krompira, omiljeno povrće, bilo da su pohovane, u musaki, pasti... Najbolja i najjednostavnija za pripremu je izlivena pita sa ovim povrćem. Sastojci se pomešaju i ispeku, a onda uživate u ukusu. Idealna je za doručak, večeru, kao predjelo ili glavno jelo, ali i za posluženje gostiju, koji takođe neće ostati ravnodušni na njene ukuse. Kada je jednom probate stalno ćete praviti. 

Sastojci:

  • 2 tikvice 
  • 2 mlada bela luka 
  • 4 jajeta 
  • 300 ml mleka 
  • 300 g krema sira 
  • 100 g tvrdog sira 
  • 2 kašike brašna 
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • veza mirođije

Priprema:

Tikvice, beli luk i mirođiju sitno iseckajte. Stavite ih u pleh obložen pek papirom, posolite, dodajte maslinovo ulje. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Umutite jaja sa krem sirom, dodajte mleko, prašak za pecivo, brašno, so, biber i mirođiju u vatrostalnoj posudi. Ispečeno povrće sipajte u smesu sa jajima i promešajte. Pospite rendanim sirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta.

Izvor: Stvar ukusa